Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση χρέους μετά το «στύψιμο»


ΕΕ-ΔΝΤ θέλουν να εξαντλήσουμε πρώτα κάθε δυνατότητα μείωσης δαπανών - άντλησης εσόδων
Ρίχνοντας την τιμή των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 60% της ονομαστικής τους αξίας με ένα άτυπο haircut 40%, οι αγορές «λένε» ξεκάθαρα ότι αναδιάρθρωση χρέους θα γίνει. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν και προεξοφλούν - με κίνδυνο οι προβλέψεις τους να αποδειχθούν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Δεν ξέρουν μόνο το πότε και πώς. Δεν το γνωρίζουν βέβαια ούτε η οι ιθύνοντες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, που περιμένουν να δουν πρώτα την ελληνική κυβέρνηση να εξαντλεί κάθε περιθώριο μείωσης των ελλειμμάτων, με αλλεπάλληλες περικοπές δαπανών, φορολογικά μέτρα και αποκρατικοποιήσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μόλις ολοκληρωθεί αυτό το «στύψιμο» της οικονομίας και θα είναι πλέον εμφανές ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου.
Κυβέρνηση και αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν πρόκειται να γίνει, ο Διοικητής της ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι «δεν συμφέρει κανέναν», όμως οι
αγορές γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση είναι η μοναδική εναπομείνασα λογική λύση.
Συμφωνούν και οι τραπεζίτες, οι οποίοι θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εκλείψει η αβεβαιότητα, ώστε να αρχίσει η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Θέλουν όμως αναδιάρθρωση χρέους να γίνει χωρίς «κούρεμα» - για να μη χάσουν λεφτά οι τράπεζες από τα ομόλογα που κατέχουν. Μια τέτοια λύση προτιμούν και οι κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, που οι τράπεζες τους έχουν μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικά χρεόγραφα. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν λοιπόν υπό πίεση χρόνου, καθώς οι αγορές πιέζουν για γρήγορες αποφάσεις, ανεβάζοντας τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα... Μοζαμβίκης και στέλνοντας τις τραπεζικές μετοχές στον «Καιάδα».
Προς το παρόν η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, και όχι μόνον τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά υπερθεματίζει θέτοντας υψηλότερους στόχους με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο λόγος είναι προφανής: Θέλει να πείσει την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι αν συναινέσουν σε αναδιάρθρωση χρέους, δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα ως έχουν, αλλά θα συνεχίσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στην οικονομία.
Όμως οι αγορές είναι ανήσυχες και ανυπόμονες και όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, παίρνουν υπόψη το «χειρότερο» (γι αυτές) σενάριο. Το οποίο εν προκειμένω για την Ελλάδα περιλαμβάνει και haircut ομολόγων, πέραν της αυτονόητης επιμήκυνσης της διάρκειας τους και της μείωσης επιτοκίου.
Η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν «κακή» για τις αγορές, αν περιοριζόταν σε επιμήκυνση λήξεων-μείωση επιτοκίου ομολόγων και δεν γινόταν «κούρεμα» της αξίας τους. Αυτό είναι που τις φοβίζει, γιατί το «κούρεμα» συνεπάγεται απώλειες για τις τράπεζες και για όλους όσοι έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.
Όμως, αυτό που είναι «κακό» για τις τράπεζες και τις αγορές, είναι το καλύτερο για το ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες-φορολογούμενους. Διότι, αν η αξία των ομολόγων "κοβόταν" κατά 30% λόγου χάριν, το κράτος θα χρωστούσε 110 δισ. λιγότερα, τα οποία δεν θα χρειαζόταν να αναζητήσει με μεγαλύτερο «στύψιμο» των φορολογουμένων και νέες αιματηρές περικοπές μισθών-συντάξεων.
Φαίνεται λοιπόν ότι η φόρμουλα που θα συμφωνηθεί, θα ικανοποιεί πρωτίστως πιστωτές, ΔΝΤ, ΕΕ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - όλους αυτούς που κόπτονται για τα συμφέροντα των τραπεζών. Θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο επιμήκυνση λήξεων των ομολόγων, μικρή μείωση επιτοκίου και «κούρεμα» πολύ περιορισμένο σε σχέση αυτό που γίνεται τώρα ατύπως στις αγορές.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εάν τα πράγματα δεν οδηγηθούν σε αδιέξοδο και η αναδιάρθρωση γίνει σε συνεννόηση με τους πιστωτές υπό την αιγίδα της ΕΕ, το haircut θα είναι περίπου 15% (ενώ τώρα στις αγορές είναι περίπου 38% για τα 10ετή ομόλογα).
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Free Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου