Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το ΕΚ υιοθετεί την κατάσταση προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2012


Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη, 6 Απριλίου, την κατάσταση προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2012, ύψους 1,725 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση της τάξεως του 2,3% συγκριτικά με το μέσο πληθωρισμό των 27 κρατών μελών της ΕΕ ο οποίος ανέρχεται σε 2,8%. Συνεπώς ο προϋπολογισμός του ΕΚ θα μειωθεί σε πραγματικές τιμές. Η κατάσταση αυτή θα σταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει εντός δύο εβδομάδων τις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
"Είπαμε στις κατευθυντήριες γραμμές ότι η αύξηση θα πρέπει να κυμανθεί στα επίπεδα του πληθωρισμού, τώρα βρισκόμαστε πολύ κάτω από τον πληθωρισμό", δήλωσε ο εισηγητής José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), συμπληρώνοντας ότι "Και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012...θέλουμε όλα τα έξοδα να είναι αιτιολογημένα και τα μεταβλητά έξοδα να υπόκεινται σε ανάλυση κόστους-οφέλους. Έτσι, θα μπορούσαμε να κάνουμε και εξοικονόμηση κατά την εκτέλεση."
Οι ευρωβουλευτές μείωσαν κατά 13,7 εκατ. ευρώ τα αρχικώς προτεινόμενα μεγέθη,
σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση πολιτικών ομάδων και ιδρυμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, τεχνολογιών πληροφορικής, συντήρησης των κτιρίων και προγραμματισμένου αριθμού των νέων θέσεων απασχόλησης.
Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι θα γίνουν περαιτέρω εξοικονομήσεις μέσω της μείωσης των προσλήψεων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και άλλων υπηρεσιών, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2010, και μέσω του εκσυγχρονισμού της διοίκησης του ΕΚ. Ζητούν, ακόμη, τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και χαρτιού και τη μείωση του κόστους μεταφοράς που σχετίζεται με τις επίσημες αποστολές και τις μετακινήσεις.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να γίνει μία μακροπρόθεσμη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενες μελλοντικές εξοικονομήσεις. Σε ότι αφορά την ασφάλεια του ΕΚ ζητούν τη δημιουργία αποθεματικού 3 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον κατατεθεί βιώσιμο σχέδιο βελτιώσεων και προβλέψεων δαπανών.
Οι ειδικές και συμπληρωματικές διατάξεις που αφορούν τους 18 νέους ευρωβουλευτές, άμεση συνέπεια της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, και τις δαπάνες που σχετίζονται με την πιθανή μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ λόγω ένταξης της Κροατίας, αναβλήθηκαν έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν υποβάλει και αυτά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 20 Απριλίου το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο θα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΚ και το Συμβούλιο θα εξετάσουν το σχέδιο αυτό, θα εγκρίνουν τροπολογίες και θα φθάσουν σε τελική συμφωνία, πιθανότατα το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Το παρόν ψήφισμα υιοθετήθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 176 κατά και 23 αποχές.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ε.Κ. στο www.europarl.europa.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου