Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Με δύο πορείες στα Γιάννινα η Εργατική Πρωτομαγιά


Η μία από Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ
Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την Πρωτομαγιά του 1886 και τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την μέρα στο Σικάγο.
Στα Γιάννινα, όπως και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου η εργατική τάξη τιμά την ημέρα αυτή αγωνιστικά.
Ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου, Νίκος Φασούλης αλλά και αυτός του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Περικλής Γραβάνης, απηύθυναν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στους εργαζόμενους του νομού καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή στις 10.30 έξω από τα γραφεία του εργατικού Κέντρου.
Εντωμεταξύ τη δική του ξεχωριστή συγκέντρωση για να τιμήσει την εργατική πρωτομαγιά θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ την Κυριακή στις δέκα το πρωί με αφετηρία της πορείας που θα ακολουθήσει το Δημαρχείο.
Ο κ. Φασούλης στο κάλεσμα του τόνισε ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα και πως η 1η Μάη του 2011 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά οικονομικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
«Το μέγεθος της επίθεσης επιβάλει σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό (ο οποίος δημιούργησε την κρίση) και τώρα ζητά και τα ρέστα, επιχειρώντας να καταργήσει όσα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τα τελευταία 100 χρόνια όλα όσα συμβολίζει η Εργατική Πρωτομαγιά», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων αφορούν ένα τελείως διαφορετικό  μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους, την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη σταθερή δουλειά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς επίσης τη στήριξη των μικρομεσαίων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων με μακροχρόνιο σχεδιασμό.
Από την πλευρά του ο κ. Γραβάνης σημέιωσε:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα επίθεση, που έχουν εξαπολύσει Κυβέρνηση και Τρόικα σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, του «μισθολογίου» των νέων περικοπών αλλά και του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», που «θεσμοθετεί» τη διαρκή λιτότητα και καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία στη φτώχεια.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με τη συμμετοχή τους και την αγωνιστικότητά τους μπορούν και πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα δυναμική, αντιδρώντας:
Στην πολιτική χιλιάδων απολύσεων σε Δημόσιο (συμβασιούχοι) και Ιδιωτικό Τομέα.
Στην πολιτική συνεχούς μείωσης μισθών και συντάξεων και διαρκούς αύξησης της ακρίβειας.
Στην πολιτική απαξίωσης του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών, συνολικής εκποίησης του Δημοσίου Τομέα, διαρκούς συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες, με μοναδικό κριτήριο την περιστολή δαπανών».

Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου