Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΝΔ: Στα χαρτιά το αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΕΛΛΑΔΑ"



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Ζώης, έκανε δηλώσεις σχετικά με το Πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ” και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα μείνει "στα χαρτιά":
«Μαζί με τις πασχαλινές ευχές του το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε ένα ακόμη ευχολόγιο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ”. Πέρα από την τεράστια καθυστέρηση με την οποία αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού έπρεπε, με βάση τον “Καλλικράτη”, να έχει εκδοθεί έως τις 31-12-2010, το ”Αναπτυξιακό” Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ μόνο ως “επικοινωνιακό” πρόγραμμα μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και αυτό γιατί:


Δεν προσδιορίζει σε τί ποσοστό χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε τι ποσοστό ανέρχεται η κρατική συμμετοχή. Ουσιαστικά δεν αναλαμβάνεται καμία συγκεκριμένη δέσμευση έναντι του κρατικού προϋπολογισμού.
• Ανοίγει το δρόμο για “κούρεμα” των πόρων της Αυτοδιοίκησης, καθώς το ίδιο ποσό που προορίζονταν για την περίοδο 2011-2015, τώρα μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως το 2017.
• Είναι ένα πρόγραμμα αδιαφανές, χωρίς συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των πόρων του. Αρκεί να δει κανείς ότι το 25% του προγράμματος, δηλαδή 1 δις ευρώ, είναι οι λεγόμενες “οριζόντιες δράσεις” του προγράμματος. Δηλαδή, τουλάχιστον 1 δις ευρώ θα κατανεμηθεί κατά τη βούληση του Υπουργού και χωρίς κανένα κριτήριο.
• Πάνω απ’ όλα, τέλος, είναι ένα πρόγραμμα που θα μείνει για πολύ καιρό ακόμη στα “χαρτιά”, έως ότου εκδοθούν οι 3 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του.
Όλα αυτά μόνο ανησυχία προκαλούν για την επιβίωση και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση είναι φανερό πλέον ότι εκτίθεται σε κάθε βήμα της σε σχέση με τις “Καλλικρατικές” δεσμεύσεις της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου