Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τι είχε ζητήσει ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ από την κυβέρνηση Καραμανλή;


Χιλιάδες έγγραφα των αμερικανικών πρεσβειών σε Αθήνα και Άγκυρα δημοσιεύονται το βράδυ στο WikiLeaks, αλλά από το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι ένα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα με υπογράφοντα τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, το οποίο όμως είχε δημοισευθεί και στα ΝΕΑ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πριν μερικούς μήνες. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 17-07-2009 και αυτά που πρότεινε αποτελούν τις πάγιες ααμερικανικές θέσεις για το Αιγαίο:
-Να επιτρέψει η Ελλάδα να εκλέγονται οι μουσφτήδες στη Θράκη.
-Να ρυθμιστεί από το ΥΕΘΑ το θέμα του μουσουλμανικου νεκροταφείου στην Αθήνα
-Οι πτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο -οι παράνομες- να μην χαρακτηρίζονται ως “απειλή για τη κυριαρχία”, αλλά ως ενόχληση!
-Να μην χαρακτηρίζονται εχθρικά τα τουρκικά μαχητικά από την στιγμή που είναι ΝΑΤΟϊκά

-Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να μην πετάνε στις λεγόμενες “αποστρατικοποιημένες περιοχές”,όπως υποστηρίζει η Τουρκία!
-Συμφωνία για πτήσεις “άοπλων” αεροσκαφών.
-Η Ελλάδα να αποφύγει οποιαδήποτε νομική ενέργεια εναντίον του Τούρκου πιλότου που προκάλεσε το θάνατο Έλληνα ( σ.σ εννοεί τον Ηλιάκη)!
Είναι οι ίδιες θέσεις που είχαν εκφραστεί και σε άλλα τηλεγραφήματα. Ένα δεύτερο τηλεγράφημα αναφέρεται στην κρίση που προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η έρευνα νορβηγικού ερευνητικού σκάφους για λογαριασμό της Άγκυρας το Νοέμβριο του 2008, 80 μίλια από το Καστελόριζο. αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν υποχώρησε από τις πάγιες θέσεις της περί υφαλοκρηπίδας, αλλά η ελληνική επέμβαση ανάγκασε τη νορβηγική εταιρεία να αποσύρει το πλοίο.
Ο τότε πρέσβης Ν.Σπέκχαρντ, αναφέρει συνομιλία που είχε με τον γγ του ΥΠΕΞ Α.Αγαθοκλή,ο οποίος του ανέφερε τις συνομιλίες που ειχε η τότε ΥΠΕΞ Ν.Μπακογιάννη με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, για να σταματήσουν οι έρευνες.

Πηγή: defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου