Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΔΕΘ και απρόβλεπτοι παράγοντες


Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου που οι πρωθυπουργοί ανακοίνωναν τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής τους πολιτικής και έδιναν υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» στους πολίτες
στα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι κυβερνήσεις έκαναν σχεδιασμούς και προετοιμασίες για την άνοδο κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη (χωρίς «δώρα» και λαϊκισμούς πάντως η παρουσία Καραμανλή, σε αντίθεση με αυτή του Α. Παπανδρέου). 
Πέρα όμως από τους σχεδιασμούς οι επισκέψεις αυτές επηρεάζονταν από τη συγκυρία ή και γεγονότα της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικές είναι κάποιες ημερομηνίες.
-- Λίγο πριν από την ομιλία του Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια της 62ης ΔΕΘ στις 5.9.97 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανακοίνωσε την ανάθεση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.
--Η πρώτη εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στην 69η ΔΕΘ το 2004 επισκιάστηκε από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και την συνοδεία του.
Καλοί οι σχεδιασμοί, αλλά υπάρχουν και οι απρόβλεπτοι παράγοντες και οι… σημαδιακές ημερομηνίες.
--Όπως αυτή του… Αγίου Μνημονίου, που η κυβέρνηση αποφάσιζε το ελληνικό Μνημόνιο και φέτος η 11η Σεπτεμβρίου.
--Δέκα χρόνια μετά την «αποφράδα» ημέρα για την Αμερική ο Γ. Παπανδρέου θα δίνει την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Θα εξελιχθεί και σε δικό του «Βατερλό»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου