Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Μαθήματα διαπραγμάτευσης – Α. Σαμαράς: Με τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε στους δανειστές έσωσε 13ο και 14ο μισθό»


Σθεναρή στάση με στόχο να περιοριστούν οι παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας κράτησε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, την έξοδο από την κρίση, αλλά και την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας. Στόχος του προέδρου της Ν. Δ.   ήταν να περιοριστούν τα μέτρα τα οποία έχουν σαφή υφεσιακό χαρακτήρα και θα επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία στο μέλλον , κάτι το οποίο φαίνεται να κατάφερε. Έχοντας συγκεκριμένη άποψη, θέσεις και προτάσεις για το πώς θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ο πρόεδρος της Ν. Δ. ήταν σαφής και ξεκάθαρος στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Ο κ. Σαμαράς ήταν όλο το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με τον Λουκά  Παπαδήμο και ενημερωνόταν για τις απαιτήσεις της Τρόικας, απαιτήσεις οι οποίες όσο περνούσαν οι μέρες γίνονταν όλο και πιο παράλογες. Ο πρόεδρος της Ν. Δ, χθες από νωρίς το πρωί βρισκόταν με τους στενούς του συνεργάτες στο προσωπικό του γραφείο στη Μουρούζη και λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου  χωρίς να κάνει δηλώσεις, συνοδευόμενος από το διευθυντή του γραφείου του Κώστα Μπούρα και τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη. Το κλίμα στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν βαρύ, όμως για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιήθηκε ουσιαστική διαπραγμάτευση. «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», δήλωσε φτάνοντας στο γραφείο του στη Λεωφόρο Συγγρού., για μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τον πρόεδρο της Ν. Δ.
ήταν προφανές πως μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση και το καρφί  τόσο για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όσο και συγκεκριμένα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ήταν σαφές.  Συνεργάτες μάλιστα του Αντώνη Σαμαρά που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στα γραφεία της Ν. Δ. επεσήμαιναν πως «τόσο καιρό μας έλεγαν πως ο τροϊκανοί ήταν ανένδοτοι, η σημερινή διαδικασία απέδειξε πως αν υπήρχε η πολιτική βούληση για διαπραγμάτευση τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε σκληρή μάχη για να μην υπάρξουν μειώσεις στον 13ο και 14ο μισθό. Με συγκεκριμένα επιχειρήματα και οικονομικές αναλύσεις, ο πρόεδρος της Ν. Δ. επεσήμανε πως με το κόψιμο του Δώρου, οι απώλειες στα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και οι απώλειες  από τον ΦΠΑ και την φορολογία θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις ευρώ, ενώ άλλα 3 δις υπολογίζεται πως θα χαθούν από την αγορά. Η  σταθερή θέση του κ. Σαμαρά στο θέμα αυτό φαίνεται πάντως πως απέδωσε και τελικά, όπως εκτιμούν στη Ν. Δ., είναι πολύ πιθανό οι τροικανοοί να μην επιμείνουν για το κόψιμο των Δώρων. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η δήλωση  συνεργάτη του προέδρου του κόμματος, ο οποίος αργά το βράδυ έλεγε πως «Ο Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να




μην κοπούν ο 13ος και 14ος μισθός». Πάντως, φαίνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς συζητά και δέχεται να υπάρξει μια
σχετικά μικρή μείωση στον κατώτατο μισθό. Σκληρή μάχη έδωσε χθες και θα συνεχίσει να δίνει και σήμερα ο πρόεδρος της Ν. Δ. για να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, καθώς ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει μια ουσιαστική αύξηση της φορολογίας. «Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές θα σκοτώσουν την οικονομία , καθώς θα μιλάμε για νέα χαράτσια και αυξήσεις σε  γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, φόρους ακίνητης περιουσίας κ. λ. π.», τόνιζαν μάλιστα στελέχη της Ν. Δ. Ανώτατη πηγή μετά τη συνάντηση τόνιζε για το θέμα πως πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας της τάξης του 25%, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.
Το βέτο του Σαμαρά
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή θα δώσει ο Σαμαράς για να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές  αλλά και να μη μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών… (το άρθρο συνεχίζεται με τις θέσεις του κ .Σαμαρά με τις οποίες θα προσέλθει και σήμερα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου