Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι 3 λόγοι της επίσκεψης Σαμαρά στην Κύπρο


Στην Κύπρο βρίσκεται μέχρι την Τρίτη, ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. 
Η επίσκεψη Σαμαρά στη μεγαλόνησο, έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την μονοήμερη επίσκεψη στο νησί, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συζήτησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, για θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα αυτό των ερευνών για φυσικό αέριο, με τον ίδιο τον Ισραηλινό ηγέτη να παραδέχεται πως οι δύο χώρες επικεντρώνονται στα ευρήματα φυσικού αερίου, αναφέροντας πως πρέπει να συζητηθούν πολλές πιθανότητες και να ληφθούν αποφάσεις περιφερειακής συνεργασίας.
Είναι άλλωστε γεγονός πως Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν τις πιθανότητες για τη δημιουργία κοινού αγωγού και κοινού τερματικού σταθμού στο Βασιλικό, στην επαρχία Λεμεσού, για υγροποίηση του φυσικού αερίου.
Η «ατζέντα» Σαμαρά
Ο πρόεδρος της ΝΔ, επιθυμεί, εκπέμποντας την εικόνα του επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδος, να επιτύχει τρεις στόχους:

Να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον Κυπριακό ελληνισμό. «Υπάρχουν οι Έλληνες που μένουν στην Ελλάδα. Υπάρχει ο ελληνισμός της διασποράς. Υπάρχει και
ο Κυπριακός ελληνισμός. Δεν πρέπει να λησμονούμε κανέναν από τους τρεις», επεσήμαιναν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, πριν το ταξίδι.
Να εξετάσει τα περιθώρια συνεργασιών σε θέματα ενέργειας. «Οι υδρογονάνθρακες και οι γεωτρήσεις, είναι πρωταρχικής σημασίας», εξηγούσαν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, την Δευτέρα το μεσημέρι στις 2μμ, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την αρμόδια Υπουργό Εμπορίου της Κύπρου, για να συζητήσουν αυτά ακριβώς τα θέματα.
Να συζητήσει τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα και να εξετάσει το ρόλο της Ελλάδος, ως προς την προώθηση των Κυπριακών αιτημάτων. Στο τραπέζι θα πέσουν και τα θέματα της Αραβικής Μεσογείου και οι σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου με το Ισραήλ και την Τουρκία.
«Κοινή η μοίρα Ελλάδας-Κύπρου"
«Αυτή τη φορά έρχομαι στην Κύπρο για να πάρω ελπίδα, αλλά και για να δώσω ελπίδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Παρασκευή τηλεφωνικά από την Αθήνα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου, εξομολογούμενος πως κάθε του ταξίδι εκεί, αποτελεί συγκίνηση, πόνο, προσκύνημα και κυρίως αγωνία της δικαίωσης.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι πηγαίνει στην Κύπρο για να πάρει ελπίδα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Ελληνισμού της Κύπρου αλλά και για να μεταφέρει το μήνυμα ότι «παρά τις δραματικές δυσκολίες, η Ελλάδα, σύντομα θα ξανασταθεί στα πόδια της και θα μπει σε μια καινούργια περίοδο ανάκαμψης και δημιουργίας».
Σε παρατήρηση του διευθυντή σύνταξης του ΑΝΤ1 Κύπρου, Χρήστου Μιχαηλίδη, κατά πόσο έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως μια αποδυναμωμένη Ελλάδα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Θα είμαστε παρόντες σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποχωριστεί ο ένας τον άλλο. Η μοίρα είναι κοινή, η μάχη είναι κοινή και η Ελλάδα σας διαβεβαιώνω σύντομα θα ξανασταθεί στα πόδια της».

Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου