Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Δηλώσεις Σαμαρά από την Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, που πραγματοποιεί, από χθες, τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα το πρωί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Στις 14:00, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, στις 17:00 με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, στις 18:00 με τον Πρόεδρο της ΒΟυλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο Κ.Σ.ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου και στις 19:00 με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.      
Αύριο Τρίτη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις 10:00 με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν, στις 10:30 με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δημήτρη Συλλούρη και στις 11:00 με τη Γεν. Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κα Ιωάννα Παναγιώτου.
Στις 13:30 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.
Μετά τη συνάντησή του, σήμερα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:   
«Είναι μεγάλη συγκίνηση που, μαζί με τους συνεργάτες μου, βρισκόμαστε στην Κύπρο. Μπορεί
να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, Ελλάδα και Κύπρος. Οι λαοί μας, όμως, ανήκουν στο ίδιο Έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη. Και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του Κυπριακού Λαού ακόμα μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί, ενός αγώνα για μία λύση βιώσιμη, λειτουργική, για μια ενιαία κυριαρχία, για μια νέα διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τερματισμό της ξένης κατοχής.
Θέλω, επίσης, να πω ότι επαναλάβαμε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, το Κυπριακό, για μας, παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.
Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι παρακολουθούμε στενά, το θέμα της ΑΟΖ. Και είχαμε μία εκτενή συζήτηση γύρω από την υπόθεση αυτή με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ, ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος.
Άλλωστε, ο κοινός αυτός παρανομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής, που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας.
Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ».
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε την πλήρη γκάμα των θεμάτων που υπάρχουν. Από τις συνομιλίες, τις προοπτικές και την ανάληψη, το δεύτερο εξάμηνο της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχόμαστε να πάει καλά και πρέπει να πάει καλά.
Συζητήσαμε, ταυτόχρονα, το μεγάλο θέμα της ΑΟΖ, που συνδέεται με μια σύζευξή με την Ελλάδα στο μέτρο που δημιουργείται ένα μέτρο βάθους, στρατηγικό οικονομικού τύπου για τις δύο χώρες.  Αυτά με δύο λόγια ήταν τα θέματα στα οποία η συζήτηση περιεστράφη. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να ευχηθούμε κάθε καλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου