Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος η 31η Μαΐου

Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζει αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του. 
Η χρήση καπνού είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί. Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο από τους οποίους πάνω από 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές. 
Αν δεν δράσουμε σήμερα το κάπνισμα θα σκοτώσει μέχρι και 8 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030 από τους οποίους πάνω από το 80% ζει σε χώρες μεσαίου η χαμηλού εισοδήματος. 
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος 2012 έχει στόχο να ενημερώσει τους διαμορφωτές της πολιτικής αλλά και το ευρύ κοινό για τις φαύλες και επιζήμιες τακτικές της βιομηχανίας καπνού. 
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα εξέδωσε τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις καθώς και διευκρινιστικές εγκυκλίους για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού προς και από ανηλίκους για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας και χώρους εστίασης διασκέδασης και τη σύσταση στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ. 
Από την έναρξη ισχύος του Ν. 3918/2011 και της ΚΥΑ 93828/2011(ΔΕΚ 2026 / τ. Β΄ 12/9/2011 ) εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και σε κέντρα διασκέδασης με μουσική επιφάνειας άνω των 300τμ. ως προς την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας χώρων καπνιζόντων στα κέντρα αυτά και στα καζίνο. 
Είναι ευνόητο ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκαλεί στην υγεία το κάπνισμα δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες αλλά να είναι διαρκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου