Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Προχειρότητα και απόλυτη άγνοια των συνθηκών που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (μια μόλις ημέρα πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου) αλλάζουν ριζικά τα κριτήρια αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών ροδάκινου. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση της ελάχιστης αξίας εμπορεύσιμης παραγωγής ροδάκινου, βασικού κριτηρίου αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Η αιφνιδιαστική αυτή αύξηση αφήνει μετέωρους πολλούς παραγωγούς ροδάκινου και δημιουργεί δυσχέρειες στην υλοποίηση πολλών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Γίνεται, λοιπόν, αμέσως κατανοητό, πως η συγκεκριμένη απόφαση υποδηλώνει προχειρότητα και απόλυτη άγνοια των συνθηκών, που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο, καθώς αλλάζει πλήρως τα οικονομικά δεδομένα. Με τις συγκεκριμένες προβλέψεις, κατακρημνίζεται κάθε προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών ροδάκινου να οργανώσουν τη παραγωγή τους, επιδιώκοντας μια περισσότερο ανταγωνιστική και βιώσιμη προοπτική για ένα ιδιαίτερα εξαγώγιμο
προϊόν, όπως είναι το ροδάκινο. Όταν μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η αύξηση της αγροτικής παράγωγης και των εξαγωγών μας αποτελεί ζητούμενο για την αναστροφή του υφεσιακού κλίματος.
Η παρελθούσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση, χωρίς να ερωτηθεί κανένας ενδιαφερόμενος, αγρότες και αγροτικοί φορείς. Χωρίς να υπάρξει καμία μελέτη και σχεδιασμός, αλλά κυρίως χωρίς να διασφαλίζονται και να επιτυγχάνονται οι κοινές εμπορικές δράσεις των ομάδων παραγωγών, που είναι και τελικά ο στόχος της δημιουργίας αυτού του θεσμού.
Η Νέα Δημοκρατία θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, με μοναδικό κριτήριο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, η οποία συνδέεται και συμπορεύεται απόλυτα με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται να επανεξετάσει το θέμα των κριτηρίων, για την αναγνώριση των ομάδων παραγωγών, δημιουργώντας ένα φιλικό παραγωγικό και επενδυτικό περιβάλλον για όσους προσπαθούν, μέσα από συλλογική προσπάθεια, να αναπτύξουν, με εξωστρέφεια, την αγροτική μας οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου