Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δημητρίου Σιώλου, του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Θωμά Μπέγκα, των δημάρχων Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, Δωδώνης Κων. Κατσανάκη, Ζαγορίου Γαβρ. Παπαναστασίου, Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννη Σεντελέ, Πωγωνίου Κων. Καψάλη, των αντιδημάρχων Aπ. Ραπακούση από το Δήμο Κόνιτσας, Φ. Ράρα από το Δήμο Ζίτσας, και του Περιφερειακού Συμβούλου Προδ. Χατζηεφραιμίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια με θέμα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. 
Μετά από εκτενή ενημέρωση προέκυψαν τα ακόλουθα: 
1ον: Σήμερα δεν υπάρχει η παραμικρή εκροή στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ στο περιβάλλον, καθώς το σύνολό τους, μετά την επεξεργασία τους από το Βιολογικό Καθαρισμό μεταφέρονται με βυτία στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ. 
2ον: Για την αποτροπή εισροής βρόχινων νερών στο κύτταρο του ΧΥΤΑ, προγραμματίζεται από την Περιφέρεια η άμεση εκπόνηση μελέτης για κατασκευή έργου (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο) με το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 40% περίπου οι ποσότητες των βρόχινων νερών που εισρέουν στο κύτταρο. 
3ον: Εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού ώστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκροών να επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση τους. 
4ον: Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρις ότου ο ΦΟΔΣΑ αποκτήσει την τελική του μορφή, Περιφέρεια και Δήμοι εκδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να συμβάλλουν από κοινού, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη διαχείριση του έργου και να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. 
5ον: Η ημερομηνία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ λήγει στις 22-9-2012 και μέχρι τότε Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ και Δήμος Ιωαννιτών θα μεριμνήσουν για να υλοποιηθούν οι υποδείξεις της Επιστημονικής Επιτροπής, 
6ΟΝ: Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα κοινή επίσκεψη Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ και δημάρχων στο ΧΥΤΑ Ελληνικού. 
7ον: Συμφωνήθηκε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ιχνηθέτησης στο ΧΥΤΑ, ώστε να εξαλειφθεί κάθε ανησυχία για ρύπανση των πηγών κατάντι του έργου. 
8ον: Αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες για άμεση χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). 
9ον: Η συνάντηση θα επαναληφθεί για εξέταση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του έργου και την προώθηση των διαδικασιών που συμφωνήθηκαν. 
10ον: Κοινή θέση όλων ήταν πως για προβλήματα που παρουσιάζονται σε έργα που προωθούν οριστικές λύσεις για το περιβάλλον χρειάζεται συνεργασία και όχι αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου