Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Κουβέλης: Συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό όρους



Την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο θέτει ως απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.
«Έχουμε δύο κόκκινες γραμμές. Η μία είναι μια πολιτική που υπηρετεί την σταθερή παρουσία της χώρας στην Ευρώπη, το ευρώ, την ευρωζώνη και η άλλη είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Όλα αυτά πρέπει να περιγραφούν αναλυτικά, γιατί οι κόκκινες γραμμές μπορεί να υπάρχουν, αλλά σημασία έχουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε πολλά και σημαντικά προβλήματα. «Δεν αποκλείω να αποτελέσει μια πιθανή επιλογή για τους εταίρους μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανεξάρτητα από τις τεράστιες επιπτώσεις για την Ελλάδα, θα δημιουργήσει προβλήματα και για άλλες χώρες της ευρωζώνης», είπε.
Υπογράμμισε πάντως ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει σταδιακά ένα μέρος του μνημονίου.
«Οι "εύκολες λύσεις" των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις έχουν οδηγήσει το 30% του ελληνικού πληθυσμού να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μια μεσαία τάξη υπό εξαφάνιση και τρομακτική ανεργία», τόνισε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας πως δεν έγιναν αρκετά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και τον περιορισμό των αχρείαστων δαπανών σε υγεία και εξοπλισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου