Tον κίνδυνο για μελλοντική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει με συνέντευξή της στη «metro weekend» η Μαριέττα Γιαννάκου. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. τονίζει ότι το κλίμα είναι βαρύ για τη διεθνή θέση της χώρας, καθώς «έχει πληγεί η αξιοπιστία των πολιτικών φορέων της χώρας», επισημαίνοντας ότι «η Κεντροδεξιά πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα για την υπεύθυνη διακυβέρνηση». Η ίδια κάνει έκκληση στα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς να συμπράξουν με τη Ν.Δ. μετά τις εκλογές.
Από τη μία η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη στελέχη του ΛΑΟΣ που προσχώρησαν στη Ν.Δ. Πώς κρίνετε όσα συμβαίνουν στην Κεντροδεξιά;
Το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου ήταν απογοητευτικό, καθώς κατέρρευσε μία σχετικά σταθερή ταύτιση τμήματος του εκλογικού σώματος, το οποίο υπερέβαινε το 32% και έφτασε έως το 54% το 1974 και το 48% το 1990. Η Κεντροδεξιά πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα για την υπεύθυνη διακυβέρνηση, τη διασφάλιση της διεθνούς θέσης της χώρας, της πολιτικής σταθερότητας, για την πρόληψη των ακροτήτων που θίγουν τη δημοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συμβάλουμε όλοι εμπράκτως, τόσο τα στελέχη όσο και οι πολίτες που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες μας.
Σε αυτό το κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχουν
ανταποκριθεί και τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροδεξιάς;
ανταποκριθεί και τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροδεξιάς;
Θεωρώ ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει προ των εκλογών της 6ης Μαΐου, με βάση καθαρά πολιτικά κριτήρια και αρχές. Ο χρόνος που απέμεινε ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις είναι πολύ μικρός, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμπράξουν την επομένη των εκλογών με την αταλάντευτη υποστήριξή τους στην εθνική προσπάθεια, στην οποία πιστεύω ότι θα ηγηθεί η Ν.Δ.
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα δίπολο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Τι πιστεύετε ότι θα βγάλουν οι νέες κάλπες; Ο κόσμος θα ψηφίσει με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της 6ης Μαΐου;
Στις πρόσφατες εκλογές μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος κινήθηκε προς κάθε κατεύθυνση για να κάνει αισθητή την κατανοητή δυσφορία του προς τα μεγάλα κόμματα. Στις επικείμενες εκλογές, όμως, το διακύβευμα είναι σαφές. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στην καθοδική πορεία της χώρας, να χαράξουμε οριστικά και αμετάκλητα την πορεία που θα μας βγάλει από το τέλμα της κρίσης, να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους ασθενέστερους πολίτες και να επιδιώξουμε τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των πολιτών και των λειτουργιών και υπηρεσιών του κράτους.
Γίνεται λόγος τελευταία για το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι όσα γίνονται στην Ελλάδα. Εσείς πώς εκτιμάτε το κλίμα από τους εταίρους μας;
Αναμφίβολα, το κλίμα είναι βαρύ για τη διεθνή θέση της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κατανόηση για τις δυσκολίες, αλλά έχει πληγεί η αξιοπιστία των πολιτικών φορέων. Η επαμφοτερίζουσα στάση μεταξύ της υποστήριξης και της καταγγελίας του μνημονίου, της εφαρμογής και της αμέλειας βασικών μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση δημιουργεί ερωτηματικά. Όσο αυτονόητη είναι η εφαρμογή των κανόνων του Champions League, εξίσου αυτονόητη είναι η συμμόρφωση προς τους κανόνες της Ε.Ε. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους.
Το μεγάλο διακύβευμα στις επικείμενες εκλογές για κάποιους είναι μνημόνιο ή όχι, για άλλους ευρώ ή δραχμή. Εσείς, με το χέρι στην καρδιά, τι πιστεύετε ότι διακυβεύεται στις 17 Ιουνίου;
Διακυβεύεται η μεγάλη στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής σύγκλισης που σφυρηλατήθηκε με αγώνα και δυσκολίες από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην οποία προσχώρησαν το ΠΑΣΟΚ και τμήματα της Αριστεράς. Διακυβεύονται όλα τα οφέλη που κερδίσαμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης: η παγίωση των δημοκρατικών θεσμών, η πολιτική σταθερότητα, ένα ειρηνικό διεθνές περιβάλλον, η ισότιμη συνεργασία με τα άλλα κράτη, η οικονομική ανάπτυξη, η θετική εξέλιξη όλων των δεικτών ευημερίας του πληθυσμού. Τη 18η Ιουνίου πρέπει να ξεκινήσουμε μία στρατηγική για να αλλάξουμε όσα αποτελούν παθογένειες για το κράτος, το πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία. Οι περίφημες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν και το επίκεντρο της απαιτούμενης πολιτικής, δεν έχουν γίνει ακόμα. Το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται, χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, βαθαίνει ακόμη περισσότερο την ύφεση. Εάν θέλουμε να πετύχουμε τη σύγκλιση προς όλους τους ποιοτικούς δείκτες για καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, πρέπει να εργαστούμε μεταφέροντας καλές πρακτικές από τις χώρες που έχουν πετύχει. Να ξεχάσουμε οριστικά το πελατειακό κράτος, να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμο πόρο από την Ε.Ε., να λειτουργήσουμε ορθολογιστικά. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου