Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η σημασία των έξι προτάσεων Σαμαρά για τον απλό πολίτη


Έξι προτάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, την ανάπτυξη και τη μείωση των συνεπειών των Μνημονίων, κατέθεσε στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς. Για κάποιους που διάβασαν τις προτάσεις αυτές ίσως να μην έγινε αντιληπτό πόσο θα βοηθήσουν τον ελληνικό λαό. Διότι δεν πρόκειται απλά για μια κατάθεση τεχνοκρατικών θέσεων, ασαφούς προσανατολισμού και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Είναι προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στο να ξεπεραστεί η κρίση και οι πολίτες να δουν γρήγορα αποτελέσματα.
Project bonds
Κατ’ αρχάς ο κ. Σαμαράς υποστήριξε την αναγκαιότητα των project bonds δηλαδή των ομολόγων έργων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ευρωομόλογα ανάπτυξης με χαμηλό επιτόκιο από τα οποία τα κράτη, και στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα, θα μπορεί να δανειστεί εύκολα και φθηνά ώστε να προωθήσει μεγάλα έργα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να γίνουν τεράστιες επενδύσεις στην Ελλάδα που θα φέρουν ανάπτυξη. Σκεφτείτε μόνο τους μεγάλους οδικούς άξονες ή το έργο στο
Ελληνικό που μπορεί να φέρει επενδύσει ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Με τα project bonds είναι δυνατό να επιτευχθεί κατασκευαστικός οργασμός αλλά και να προχωρήσουν έργα στον τομέα της ενέργειας και των μεγάλων τουριστικών έργων.
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Η δεύτερη πρόταση του κ. Σαμαρά κάνει λόγο για υποστήριξη της Ελλάδας και ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μέσω της ΕΤΕπ μπορούν να χρηματοδοτηθούν τόσο έργα ανάπτυξης όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει ταχύτερα και ασφαλέστερα μέσω της ΕΤΕπ και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Παράλληλα, μπορούν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές δυσκολίες και να αναθερμανθεί η οικονομία χωρίς την υποχρεωτική εμπλοκή των τραπεζών. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ελληνικό επενδυτικό ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων.
Ειδικό εργαλείο ρευστότητας
Πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού εργαλείου ρευστότητας αποκλειστικά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές και να συνδυασθεί με την στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕΠ και τις αποκρατικοποιήσεις να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ουσιαστικά είναι μια ταχύτερη διαδικασία για να ξεμπλοκάρει το χρήμα και να τρέξει στην αγορά ταχύτερα και ευκολότερα. Άλλωστε, πάνω απ’ όλα η Ελλάδα χρήματα χρειάζεται αυτή την περίοδο για να κινηθεί η οικονομία.
 Ταμείο άμβλυνσης των κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου
Σημαντική είναι η πρόταση για ταμείο άμβλυνσης των κοινωνικών επιπτώσεως του Μνημονίου. Διότι χρήμα στην αγορά και τα μεγάλα έργα δε θα αποδώσουν αν δε συνδυαστούν με χρήματα και άλλες δράσεις για τους φτωχούς, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με άνοδο του βιοτικού επιπέδου αυτών που πράγματι καταναλώνουν. Ένα ταμείο αρωγής των ανθρώπων που επλήγησαν από το Μνημόνιο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κι άλλων φορέων και ιδρυμάτων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Από την άλλη, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που παραμένουν αδιάθετα, θα μπορούσαν να απορροφηθούν ευκολότερα μέσω του ειδικού αυτού ταμείου.
 Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών
Σημαντική είναι η πρόταση για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Στις περιοχές αυτές θα μπορούσαν να υπάρχουν φορολογικά κι άλλα κίνητρα για επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγκατασταθούν εκεί. Κύριο μέλημα ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα, όχι δηλαδή να υιοθετηθούν μισθοί πείνας από τους επιχειρηματίες αλλά μέσω της διευκόλυνσής τους να δώσουν φθηνότερα και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.
 Μηχανισμός Εγγύησης Καταθέσεων σε Ευρωπαϊκή κλίμακα
Η τελευταία του πρόταση είναι η δημιουργία ενός Μηχανισμού Εγγύησης Καταθέσεων σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Μόντι, που θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο προς το Βορρά της Ευρώπης. Το βασικό πρόβλημα των καταθετών σήμερα είναι ότι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και φοβούνται για τις αποταμιεύσεις τους. Ετσι προκύπτει και η διαρροή δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Η εγγύηση των καταθέσεων ώστε να μείνουν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του νότου δε θα αποστερήσει σημαντικά κεφάλαια από την ανάπτυξη. Αν οι τράπεζες έχουν χρήματα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια και να κινηθεί η αγορά.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελλάδα, να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες, να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις και να απαλυνθούν οι προσφάτως πληγέντες από την κρίση και τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου