Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

H νόσος Αλτσχάιμερ λαμβάνει διαστάσεις πραγματικής μάστιγας


Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Αλτσχάιμερ, ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
"Πάνω από 9,9 εκ. στην Ευρώπη και 35,6 εκ. σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να υποφέρει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εάν συνεχιστεί η παρούσα δυναμική ανάπτυξης και επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, θα επιβεβαιωθεί η ανησυχία ότι η νόσος Αλτσχάιμερ λαμβάνει διαστάσεις πραγματικής μάστιγας. 
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή: 
-Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους 2012 για την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, εάν προτίθεται να προωθήσει πρωτοβουλίες για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, και για την ευαισθητοποίηση, έγκαιρη ενημέρωση και κατάλληλη εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος. 
-Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ιατρικών δαπανών που συνεπάγεται η νόσος Αλτσχάιμερ, με ποιο τρόπο διασφαλίζει την ίση πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτική και μη αγωγή. 
-Εάν προτίθεται να προωθήσει στενότερη διακρατική συνεργασία στον τομέα της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ". 
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά: "Τα νούμερα
είναι πολύ ανησυχητικά. Ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 190.000 με τις ανάλογες ιδιαίτερα σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις και επιπτώσεις. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι ασθενείς υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, ενώ πολύ συχνά καλούνται να υποβάλλουν το σύνολο του αντιτίμου των φαρμάκων λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι -ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί φορείς- οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση του μείζονος αυτού ζητήματος. Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτική και μη αγωγή και ειδική μέριμνα για το οικογενειακό περιβάλλον των πασχόντων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου