Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Με μεγάλη μου λύπη ενημερώθηκα από δημοσιεύματα του τύπου ό, τι σύμφωνα με το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και το χωρισμό της χώρας σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες, ο νομός Ιωαννίνων κατατάσσεται στη Β΄ Ζώνη. Εκφράζοντας για άλλη μια φορά την έντονη αγανάκτησή μας και οργή, για την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που έγινε πλέον απαγορευτική για την μέση οικογένεια, πολύ δε περισσότερο για τους δημότες μας που αντιμετωπίζουν μεγάλο χειμώνα διάρκειας οκτώ μηνών, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και άρα αυξημένη ανάγκη ποσοτήτων καυσίμων θέρμανσης σας δηλώνουμε πως αυτή η ισοπεδωτική αντιμετώπιση αποτελεί την πλέον κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής μας συνοχής. 
Πέρυσι μάλιστα λόγω της έντονης κακοκαιρίας η οποία έπληξε την περιοχή μας από το Νοέμβρη μέχρι το Μάιο ακόμη, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι ισχυρές χιονοπτώσεις καταπλάκωσαν στέγες ποιμνιοστασίων, αποθηκών και οικιών, προκάλεσαν ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ το ύψος του χιονιού σε πολλές περιοχές άγγιξε τα δύο μέτρα. 
Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πως το κόστος των καυσίμων για μια οικογένεια του Δήμου μας είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο στην Αθήνα, και άρα πλέον δυσβάσταχτο για τους δημότες μας. Είναι δυνατόν στο Μέτσοβο, που βρίσκεται μονίμως στον πίνακα των περιοχών με τι χαμηλότερες θερμοκρασίες, και που ο νομός μας μαστίζεται με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας με τους πολίτες να βιώνουν περισσότερο από τον καθένα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, να θεωρείται ως πολυτέλεια ακόμη και η θέρμανση; 
Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την κρατούσα λογική και να διευκολύνετε τις οικογένειες της περιοχής μας που μέρα με τη μέρα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Το έλασσον που οφείλετε να πράξετε, εφόσον θεωρείτε άδικη και παράλογη την απαίτηση μας, από ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας για μείωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης, είναι να κατατάξετε τουλάχιστον το Δήμο μας στην Α΄ ζώνη, αφού είναι βέβαιο πως πολλοί θα χρειαστούν φέτος μια περιουσία για να ζεσταθούν, την ώρα που ήδη έχουν χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους και συνεχώς προστίθενται νέα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη. 
Ευελπιστώ πως ακόμη και από το μακρινό και ορεινό Μέτσοβο η φωνή μας θα εισακουστεί στο οικονομικό επιτελείο των Αθηνών. 

Με τιμή, 
Ο Δήμαρχος Μετσόβου 
Τσομπίκος Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου