Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κομισιόν – Όλι Ρεν: Ο ΕΜΣ δεν θα σταματήσει να εγγυάται τα χρήματα που δίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με γραπτή απάντησή του στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Ό. Ρεν, διαψεύδει δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters του προηγούμενου διαστήματος σύμφωνα με τα οποία ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν πρόκειται να εγγυάται τα χρήματα που θα παρέχονται από αυτόν για την ανακεφαλαιοποίηση όσων ευρωπαϊκών τραπεζών αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 
Στην απάντησή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Φιλανδός Επίτροπος σημειώνει ότι κατά την άποψη της Επιτροπής οι έννοιες της ευθύνης ή της εγγύησης συνδέονται συνήθως με δανεισμό και αντιφάσκουν εγγενώς με τις αρχές των κεφαλαιουχικών επενδύσεων, οι οποίες δεν δημιουργούν καθορισμένες απαιτήσεις και ενέχουν κίνδυνο. Παράλληλα, η διατήρηση ευθύνης ή εγγύησης από τα κράτη μέλη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους από τον ΕΜΣ θα υπονόμευε ακριβώς το σκοπό του εγχειρήματος, ο οποίος συνίσταται στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και δημοσίου χρέους, όπως αναφέρεται στην ίδια τη δήλωση. 
Εξάλλου, στο ερώτημα του κ. Παπανικολάου σχετικά με την εμπλοκή των κρατών μελών κατά την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Ρεν σημείωσε: «Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εμποδίζονται να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις, ώστε να έχουν συμφέρον να επιτύχει η προσπάθεια («να μη βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω») και να διασφαλιστούν κοινά συμφέροντα με τον ΕΜΣ». 
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η αποποίηση ευθυνών από τον ΕΜΣ θα αποτελούσε δώρο άδωρον για τα κράτη μέλη, και την χώρα μας, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις. Η εγγύηση της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης μόνο από τα κράτη δεν θα είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, καθώς το κόστος της θα μετακυλούσε στο δημόσιο χρέος και στους ήδη επιβαρυμένους ώμους των πολιτών. Υπό αυτή την έννοια η παρούσα διευκρινιστική απάντηση της Επιτροπής είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και ενθαρρυντική στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την οικονομική ανόρθωση του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου