Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει το πακέτο των 11, 5 δις»

Την ύστατη προσπάθεια να μην πέσει το μεγάλο βάρος των μέτρων των 11,5 δις, στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά στα πιο υψηλά εισοδήματα κάνει η κυβέρνηση. Η ολοκλήρωση του παζλ του πακέτου των «δύσκολων, αλλά αναπόφευκτων» αποφάσεων θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ αύριο θα γίνει μάλλον, η νέα – ίσως τελική- σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να κλειδώσουν τα μέτρα. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να τελειώσουν τα πάντα μέχρι την συνεδρίαση του euro working group που είναι ουσιαστικά μια προσυνεδρίαση του Eurogroup, προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας. Η παρατεταμένη ανασφάλεια κάνει κακό, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το συγκεκριμένο πακέτο, ομολογούν, θα φέρει ύφεση, όμως ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, λένε, θα φέρει η έλλειψη των 31 δις που είναι η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, καθώς ο κίνδυνος να μην την πάρουμε δεν έχει ακόμα εκλείψει. Για τις λεπτομέρειες που έχουν απομείνει, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή, μέσω τηλεδιασκέψεων, με την τρόικα η οποία θα επιστρέψει την Κυριακή στην Αθήνα , προκειμένου να ολοκληρωθεί η κρίσιμη έκθεση για την ελληνική οικονομία.  
ΣΕ διαρκή ενημέρωση είναι και ο πρωθυπουργός, ο οποίος, παράλληλα, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να εξευρεθούν τα 2 δις που ήταν η διαφορά με τους εκπροσώπους των δανειστών. Χθες το βράδυ, το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο…. (το άρθρο συνεχίζεται με τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση η δήθεν εμπλοκή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άλλων δύο υπουργών, στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος)..  
Κρίσιμη θεωρούν τέλος, στην κυβέρνηση τη σημερινή μέρα, λόγω της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και των διαδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Οι αναγνώσεις πολλές. Μία απ αυτές, σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, λέει πως η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς φυσικά ένταση και επεισόδια, δεν θα κάνει απαραίτητα κακό. «Μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μας χαρτί στις διαπραγματεύσεις μας με την τρόικα», υποστηρίζει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου