Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

«Οι πιθανές ημερομηνίες για την ψήφιση στη Βουλή»

Αυτήν την φορά οι τρεις αρχηγοί εισήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου , γνωρίζοντας ότι ο χρόνος έχει λήξει. Γι αυτό και αποφάσισαν απλώς να εκμεταλλευτούν τις… καθυστερήσεις. Δηλαδή, για το πότε θα πάνε τα μέτρα για να ψηφιστούν στη Βουλή. Ενώ μέχρι χθες πίεζαν για ψήφιση των μέτρων πριν από την 8η Οκτωβρίου, τώρα δεν αποκλείεται τα μέτρα να πάνε στη Βουλή ως «πακέτο» συνολικής συμφωνίας, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να πάμε και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜ. ΑΡ, Φώτης Κουβέλης είναι ότι η μετακίνηση προς τα πίσω της ψηφοφορίας είναι απαραίτητη για να γίνουν «δυνατές διαπραγματεύσεις» τόσο για την επιμήκυνση (το σχέδιο δύο +δύο που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», αλλά και να γίνει δεκτή η ρήτρα διπλής όψεως για επίτευξη των στόχων και αντικατάστασης των μέτρων. Στη χθεσινή συνάντηση ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να «κλειδώσει» τη συμφωνία για τα μέτρα με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. 
Γι αυτό και ξεκαθάρισε τρία βασικά ζητήματα: 
-1. Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Εκείνο που συζητείται είναι η εφαρμογή της διαθεσιμότητας 
-2. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 να γίνει χωρίς «περίοδο χάριτος» , ώστε να υπάρξουν άμεσα δημοσιονομικά οφέλη. 
-3. Ότι σώθηκε ό, τι μπορούσε να σωθεί και κυρίως τα αναπηρικά επιδόματα. 
Μάλιστα ο κ. Σαμαράς φέρεται να δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να έρθει γρήγορα η δόση. Ξέρω ότι τα μέτρα είναι επώδυνα και σκληρά. Προσπάθησα να σώσω ό, τι μπορούσα. Θα θέσω τώρα το θέμα της επιμήκυνσης αλλά και τις ρήτρες αναπλήρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου