Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο Αντ. Μπέζας στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: «Το 2013 θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο στην πατρίδα μας»

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας συμμετείχε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, που έγινε στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Μαργαριτίου.
Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο κ. Μπέζας ανέφερε:
«Η χρονιά που πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την πατρίδα μας. Πληρώσαμε σφάλματα των περασμένων ετών, όχι μόνο δικά μας αλλά και άλλων έξω από την Ελλάδα. Πληρώσαμε ακόμη τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος αλλά και τις στρεβλώσεις της οικονομίας και του τρόπου που είχαμε μάθει να ζούμε.
Από την άλλη όμως μεριά, αποδείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο και τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι για να βγούμε από την κρίση και να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική. Χάρη κυρίως στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, καταφέραμε δυο σημαντικά πράγματα: Να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Καταφέραμε δηλαδή με άλλα λόγια, να παραμείνουμε πιο βαθειά μέσα στην Ευρώπη αλλά και πιο μακριά από το επίκεντρο του προβλήματος, αφού σημαντικές δυσκολίες υπάρχουν πλέον και σε άλλες, εκτός της Ελλάδας χώρες.
Τώρα, χρειάζεται σοβαρότητα, σκληρή δουλειά, λίγα λόγια και πολλά έργα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάσταση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι τραγική. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει, ενώ όσες παραμένουν ακόμη σε λειτουργία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν αντιδράσεις και δικαιολογημένες σε πολλές περιπτώσεις αντιρρήσεις, για επιμέρους επιλογές, όπως ο πρόσφατος φορολογικός νόμος που είναι όντως κυρίως εισπρακτικός. Όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον οποίο ακολουθούμε.

Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, για να υπάρξουν ανάσες στην οικονομία. Με τη χρηματοδότηση των 52,3 δις ευρώ που διασφαλίστηκε, όλα όσα χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, θα ξεπληρωθούν τους επόμενους μήνες. Οι Τράπεζες που ήδη ανακεφαλαιοποιούνται, θα μπορέσουν να δώσουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, οι καταθέσεις που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν αλλά και νέα εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ - το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει- θα βοηθήσουν να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά, τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά το 2013, θα είναι περισσότερα από εκείνα που θα βγουν εξαιτίας της νέας λιτότητας και αυτό θα οδηγήσει σε ανάσχεση της ύφεσης. Τέλος, το κράτος θα συμβάλλει στην εκτέλεση των μεγάλων έργων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που αν γίνει σωστά δεν πρέπει να μας φοβίζει γιατί θα φέρει οφέλη στην τοπική οικονομία.
Το μήνυμα επομένως που θέλω να μεταφέρω, δεν είναι μήνυμα απαισιοδοξίας αλλά μήνυμα ελπίδας. Το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Το 2013 δεν θα είναι εύκολη, θα είναι όμως η χρονιά που θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο στην πατρίδα μας. Σ’ αυτή την προοπτική, εμείς εδώ στη Θεσπρωτία, θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς αλλά ενωμένοι, με συνεννόηση και με διάθεση συνεργασίας απέναντι στα τοπικά προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου