Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης η Χρυσή Αυγή


Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξετάζει το ενδεχόμενο έκπτωσης κάποιων μελών του που ανήκουν στην άκρα δεξιά σε περίπτωση που συνδέονται με κόμματα «νεοναζιστικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά».
Η Ελένη Ζαρούλια, βουλευτής της Χρυσής Αυγής και ο Ούγγρος συνάδελφός της Tamás Gaudi Nagy από το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, ίσως κινδυνεύουν να εκπέσουν του ορισμού τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η ιταλίδα βουλευτής Fiamma Nirenstein έκανε τη σχετική ένσταση βασιζόμενη σε διαδικαστικούς λόγους και κατηγόρησε και τα δύο μέλη ότι ανήκουν σε πολιτικά κόμματα που είναι «ρατσιστικά και αντισημιτικά» και ότι οι αξίες αυτών των κομμάτων βρίσκονται σε σύγκρουση με τα ιδανικά και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Και οι δύο ενστάσεις υποστηρίχτηκαν από τουλάχιστον 10 μέλη της Συνέλευσης, από 5 τουλάχιστον διαφορετικές εθνικές αντιπροσωπείες.
 «Η κα Ζαρούλια έχει πει στο κοινοβούλιο της χώρας της ότι οι μετανάστες είναι υπάνθρωποι
που εισέβαλαν στη χώρα της και διέδωσαν ασθένειες», είπε η Fiamma Nirenstein σύμφωνα με το Reuters. «Ο κ.Gaudi Nagy έχει πει στο κοινοβούλιό του ότι υπάρχει μια λίστα Εβραίων που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, και εκμεταλλεύονται το Ολοκαύτωμα για να κυριαρχήσουν στον κόσμο». Η Επιτροπής Κανόνων και Διαδικασιών της Συνέλευσης θα συναντηθεί για να εξετάσει και τις δύο ενστάσεις.
Το βιβλίο κανόνων προβλέπει τρεις επιλογές. Η επιτροπή μπορεί να προτείνει είτε να επικυρώσει τα διαπιστευτήρια- σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος διαβάζει την απόφαση της επιτροπής χωρίς συζήτηση- είτε μπορεί να προτείνει μη επικύρωση των διαπιστευτηρίων, ή την επικύρωσή τους ωστόσο να μην επιτρέψει στα εν λόγω μέλη να ασκήσουν κάποια δικαιώματά τους στη συμμετοχή ή στην εκπροσώπηση στη Συνέλευση και τα όργανά της. Στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, η έκθεση της επιτροπής τίθεται για συζήτηση στην ατζέντα της Συνέλευσης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Και τα δύο μέλη θα παραμείνουν προσωρινά στη Συνέλευση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.
Η υποψηφιότητα των δύο μελών στην Επιτροπή Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Συνέλευσης, όπως επίσης και η συμμετοχή του Gaudi Nagy στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμφισβητήθηκαν από τη κεντροδεξιά γαλλίδα Arlette Grosskost. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι επίδικες υποψηφιότητες της επιτροπής διαβιβάζονται από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης στη σχετική εθνική αντιπροσωπεία. Αν οι προτάσεις ή νέες προτάσεις αμφισβητηθούν, τότε η Συνέλευση ψηφίζει επί του θέματος.
Εσωτερική σύγκρουση
Ωστόσο η ένσταση δεν υποστηρίζεται από όλους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
O Jean-Claude Mignon από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, μίλησε κατά της ένστασης στα διαπιστευτήρια των δύο κοινοβουλευτικών, λέγοντας ότι έχουν εκλεγεί μέσα από δημοκρατικές εκλογές.
 «Δεν είναι δουλειά της Συνέλευσης να πει στους Ούγγρους ή τους Έλληνες ‘’Ψηφίσατε σωστά’’ ή ‘’δεν ψηφίσατε σωστά’’», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου