Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ


Παρεμβάσεις της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου
Το πακέτο της διεύρυνσης ήταν το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκθέσεις προόδου του 2012 για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, επεσήμανε ότι το προσχέδιο του ψηφίσματος της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, αν και ισορροπημένο, δεν επαναλαμβάνει μια σειρά ζητημάτων με τα οποία η Τουρκία συνεχίζει να μην συμμορφώνεται.
Η κα. Γιαννάκου αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπερίληψης στο τελικό κείμενο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αυστηρότερη διατύπωση σχετικά με την απειλή casus belli, που απηύθυνε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών όπως της Ελλάδας.
Παράλληλα, η ίδια εστίασε την κριτική της στη έλλειψη σεβασμού από πλευράς της Τουρκίας των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια τέτοια εμμονή από πλευράς Τουρκίας σε θέματα βασικών δημοκρατικών αρχών."
Κλείνοντας την παρέμβασή της η κα. Γιαννάκου χαρακτήρισε την πρόταση συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών με την Τουρκία και κυρίως τη σύνδεση της εφαρμογής της με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ως "ένα πολύ μεγάλο δώρο προς την Τουρκία χωρίς να εξασφαλίζονται ανάλογα ανταλλάγματα για την ίδια την Ένωση".
Όσον αφορά στο ψήφισμα της έκθεσης προόδου του 2012 για την ΠΓΔΜ του εισηγητή κ. Richard Howitt, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στη πρόσφατη πολιτική αναταραχή της 24ης Δεκεμβρίου και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο της γείτονας χώρας.
Όπως δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής: "Τα εσωτερικά προβλήματα σε συνδυασμό με την εθνικιστική προπαγάνδα και την προσπάθεια εξαρχαϊσμού των προβλημάτων από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καθώς και η άρνηση της χώρας αυτής να αποδεχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή με την Ελλάδα λύση στο θέμα του ονόματος, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".
Τέλος, η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προ πολλού τα βήματα που της αναλογούσαν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, με πιο πρόσφατη την πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, ενώ κατέληξε λέγοντας: "Δυστυχώς, η πλευρά των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή τη πρωτοβουλία, ενώ συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στις τελευταίες προσπάθειες του ειδικού διαπραγματευτή των Η.Ε. κ. Νίμιτς. Γι αυτό το λόγο, η πίεση από πλευράς Ένωσης θα πρέπει να στραφεί επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου