Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σάλος από την πρόταση Κουράκη για τον χριστιανικό φόρο

Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, περί επιβολής φόρου σε όσους προαιρετικά δηλώσουν χριστιανοί ορθόδοξοι, ώστε μέσω αυτού να πληρώνονται οι ιερείς.
«Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουράκης σε συνέδριο με θέμα "Εκκλησία και Αριστερά" που διοργάνωσε
η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χθες έδωσε διευκρινίσεις για την άποψη που διατύπωσε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τη μισθοδοσία των ιερέων, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματός του και για υποκρισία.
Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε σε ισχύοντα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τη Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι στην ίδια ομιλία του έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο με την εκκλησία. Τόνισε, παράλληλα, ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο και τον γραμματέα του κόμματος είναι ότι σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου, ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλεγεί.
Η πρόταση του κ. Κουράκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ που παραθέτει σε ανακοίνωσή της το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κουράκη και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επιβάλει νέους φόρους. Σημειώνει, επίσης, πως η πρόταση του κ. Κουράκη κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους.
Η πρόταση του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σημειώνουν ότι ο κ. Κουράκης «υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα». Από την πλευρά του πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και σημειώνει ότι όλα όσα αναφέρεί η ΝΔ μόνο αφελή θα μπορούσαν να τα ισχυριστούν.

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου