Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

H πιστοληπτική ικανότητα της χώρας επιστρέφει στον Οκτώβριο του 2010

Επιστροφή στο παρελθόν για τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Τις τελευταίες ώρες σημειώνεται μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων, κυρίως στα 10ετή, τα οποία αποτελούν «καθρέπτη» του κόστους χρήματος με το οποίο θα μπορούσε να δανειστεί η Ελλάδα, αν αυτή τη στιγμή έβγαινε στις αγορές προς αναζήτηση κεφαλαίων.
Το γεγονός ότι πλέον φλερτάρει με τα επίπεδα των 850 μονάδων, συνεπάγεται ότι βρισκόμαστε εκεί όπου η χώρα άφησε το νήμα τον Οκτώβριο του 2010. Δηλαδή έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα από το 2009.
Για να γίνει αυτό χρειάσθηκαν 8 συνεχείς ημέρες καθοδικής πορείας των spreads, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνεχισθεί, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.
Αυτή τη στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται οριακά πάνω από το 10%, χωρίς να αποκλείεται έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης να έχει σπάσει προς τα κάτω και αυτό το όριο.
Το γεγονός είναι και αυτό ενδεικτικό του κλίματος που φαίνεται να διαμορφώνεται διεθνώς ότι η χώρα τείνει να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου