Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Eρώτηση Κασσή προς τον υπουργό Παιδείας για το σχέδιο "Αθηνά"


Ερώτηση  προς  τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων  κ. Μιχάλης Κασσής ,αναφορικά με την διαφαινόμενη μη μεταφορά σχολών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,σύμφωνα με το σχέδιο <<Αθηνά>>. Εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διοίκησης και των φορέων του Πανεπιστήμιου αλλά και της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς :Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: <<Σχέδιο Αθηνά και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων>>
Τις τελευταίες  ήμερες πληροφορούμαστε πως το σχέδιο <<ΑΘΗΝΑ>> περί  συγχώνευσης και κατάργησης σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφήνει εκτός το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Μια τυχόν τέτοια απόφαση, απομακρύνει το στόχο της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχόλης στα Γιάννενα και υπενθυμίζουμε πως η, 5-ετους φοίτησης, Σχολή Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ,ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί ως πολυτεχνική.
Παράλληλα, ενώ θα μπορούσαν να ενταχτούν από το ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι σχόλες των Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αυτές, λέγεται, ότι μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , καθιστώντας
το ακόμη λιγότερο  λειτουργικό.
Ειδικά οι σχόλες αυτές ιδρύθηκαν με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι τουλάχιστον άκομψο να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου και το κόστος ζωής για τους φοιτητές είναι μεγαλύτερο, αλλά και με την πράξη αυτή δίνεται ένα ακόμη χτύπημα στην οικονομία της Ηπείρου που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.
Παρόμοια περίπτωση είναι και το θέμα των σχολών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, όπου και αυτές ιδρύθηκαν με καθοριστική συμβολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Η μόνη διάφορα είναι ότι αποτελούσαν παράρτημα αυτού και είναι απορίας άξιον για πιο λόγο να μην γυρίσουν στο  μητρικό πανεπιστήμιο.
Με τις  κινήσεις αυτές της ηγεσίας του Υπουργείου,  δημιουργούνται υποψίες εξυπηρέτησης  συμφερόντων εντοπιότητας στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, κάτι που είναι πραγματικά κατακριτέο, διότι δεν μπορώ να βρω ειλικρινά άλλον λόγο για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. 
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  έχει τις υποδομές, μιας και το Campus βρίσκεται εκτός πόλης ,συμφώνα με τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, για να φιλοξενήσει σχόλες από τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, κάτι που πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Με ποια κριτήρια γίνονται οι προαναφερθείσες συγχωνεύσεις  και γιατί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέρεται να αποκλείεται από αυτές;
2)Τι προτίθεται να κάνει με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ποιο το χρονοδιάγραμμα αναγνώρισης δικαιωμάτων Μηχανικού στους αποφοίτους της Σχόλης Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου