Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή Κασσή στον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής αναφορικά με την παράδοση του έργου εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης αρδευτικών δικτύων Ζωνών Α και Β λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Στην από 22/08/2012 επιστολή ο κ. Κασσής ζητούσε να παραδοθεί το έργο το Μάρτιο του 2013, όπως άλλωστε προέβλεπε και η σύμβαση με τον ανάδοχο, κάτι που όπως φαίνετε δεν πρόκειται να συμβεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί άλλη μια καλλιεργητική περίοδος.
Παράλληλα ο κ. Κασσής προέτρεψε όλους τους εμπλεκομένους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα δεν είναι δυνατόν να εμποδίζεται η πρωτογενής παράγωγη, που μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για έξοδο από την κρίση.

Αναλυτικά η νέα επιστολή έχει ως εξής :

Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη
κ.κ: : Περιφερειάρχη Ηπείρου

Θέμα:<< Eκκρεμότητες στο έργο του εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης αρδευτικών δικτύων Ζωνών Α και Β λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. >>
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Την 22/08/2012 απέστειλα επιστολή σε εσάς την οποία κοινοποίησα και στην Δ/νση Κατασκευών Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην οποία ανέφερα πως υπήρχαν σημαντικές εκκρεμότητες στο έργο του εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης αρδευτικών δικτύων Ζωνών Α και Β λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Στην τότε επιστολή σας ανέφερα πως οι εργασίες που απέμεναν για την ολοκλήρωση της εργολαβίας ήταν
α) Στην περιοχή ΤΟΕΒ Κρύας-Λαψίστας
  • Κατασκευή της δεξαμενής Πρωτόπαππας και των προσαγωγών σωληνώσεων
  • Η/Μ εγκαταστάσεις αντλιοστασίου Λαψίστας
β) Στην περιοχή ΤΟΕΒ Πόρου
  • Κατασκευή του νέου αντλιοστασίου Λογγάδων σε συνέχεια του υπάρχοντος
  • Η/Μ εγκαταστάσεις αντλιοστασίων Πόρου και Καραδήμας
γ) Συνδέσεις αντλιοστασίων με ΔΕΗ (έγιναν σχετικές ενέργειες)
δ) Δοκιμαστική λειτουργία
Παρατήρησα μικρές καθυστερήσεις που έχουν σχέση με τις απαλλοτριώσεις των Δεξαμενών Λαψίστας και Πρωτόπαππας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές Αύγουστου 2012.
Υπήρξε επίσης διακοπή εργασιών του αναδόχου λόγω μη πληρωμής εγκεκριμένων πιστοποιήσεων για διάστημα πλέον του ενός ετους(2008 και 2009) εξαιτίας προβλημάτων διάθεσης πίστωσης κατά την αλλαγή του χρηματοδοτικού προγράμματος.
Στην τότε επιστολή μου σας προέτρεψα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε το έργο να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2013 όπως άλλωστε προβλέπει και η σύμβαση με τον ανάδοχο και να τεθεί σε λειτουργία με τη νέα καλλιεργητική χρονιά ώστε τα εισοδήματα των αγροτών να στηριχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Με λύπη όμως διαπιστώνω πως το έργο πολύ δύσκολα θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2013. Στην περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων το αρδευτικό έργο είναι μείζονος σημασίας. Δυστυχώς σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την περιοχή, σε μια περίοδο που προάγουμε την πρωτόγεννη παράγωγη ως μέσω εξόδου από την κρίση, είναι ανεπίτρεπτο να μην παραδίδονται εγκαίρως έργα που θα προσδώσουν πνοή στον τόπο, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες και την παραγωγή τους.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Κασσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου