Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η «Αθηνά» αλλάζει τον χάρτη των ΑΕΙ

Την πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση και εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, πρόκειται για εθνική υπόθεση.
Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Νωρίς το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Φώτη Κουβέλη και τη βουλευτή του κόμματος Μαρία Ρεπούση.
Ο κ. Κουβέλης δεν έκανε δηλώσεις, ανακοινώθηκε μόνο ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας, με ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το προωθούμενο πρόγραμμα Αθηνά». Αργότερα το βράδυ ακολούθησε συνάντηση και με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επίσης επέμεινε σε μεταβολές με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και με βάση την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.
Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να έχει ευρεία πολιτική συναίνεση, καθώς γνωρίζει ότι το σχέδιο αυτό θα δεχτεί αντιδράσεις, όχι τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο από τοπικούς φορείς και παράγοντες αλλά και από βουλευτές.
Πάντως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν θετική στάση όσον αφορά στον εξορθολογισμό των τμημάτων στα ΑΕΙ, αλλά, όπως και η πανεπιστημιακή κοινότητα, ζητούν το σχέδιο να εφαρμοστεί με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι οικονομικά και χωρίς να ικανοποιηθούν «άλλου είδους» συμφέροντα.
Ο υπουργός Παιδείας βιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο αυτό καθώς, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θέλει οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να έχουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο τα τμήματα όπως θα διαμορφωθούν με τις νέες αλλαγές.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος θέλει επίσης να έχει συναίνεση και στο θέμα της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κάτι που τα άλλα δύο κόμματα δεν βλέπουν με καλό μάτι, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που την είχε καταργήσει. Πάντως το υπουργείο Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο εγχείρημα «ψαλιδίσματος» των τμημάτων.
Και αυτό γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα για τους εκατοντάδες φοιτητές που σπουδάζουν ήδη σε αυτά και θα χρειαστεί να μετακομίσουν ξαφνικά σε άλλη πόλη ή να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως την οριστική «παύση» των τμημάτων.
Κατά πάσα πιθανότητα φέτος οι υποψήφιοι θα βρουν λιγότερα τμήματα στο μηχανογραφικό (κοντά στα 100-130), πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις που θα διατεθούν δεν θα ξεπεράσουν τις 75.000 (πέρυσι είχαν δοθεί πάνω από 80.000).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου