Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

«Οι Ελληνες είχαν δεχτεί τη μείωση των 12 ν. μιλίων»


Νέα στοιχεία για την υποχωρητικότητα του Γ. Παπανδρέου στα εθνικά θέματα έρχονται στο φως. Σύμφωνα με όσα τουλάχιστον αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η σκάλα του υπουργείου Εξωτερικών» ο παλαίμαχος Τούρκος διπλωμάτης Ντενίζ Μπολούκμπασι, η μείωση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είχε τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα και συζητούνταν από την ελληνική πλευρά από την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη...
Ο συγγραφέας κάθε άλλο παρά τυχαίος θα μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς είχε συμμετάσχει στις 36 από τις 52 ως σήμερα διμερείς διερευνητικές επαφές που έχουν ξεκινήσει από το 2002, δηλαδή επί υπουργίας Εξωτερικών του σημερινού πρωθυπουργού. Κι αυτό προσδίδει στις αποκαλύψεις του μεγαλύτερο βάρος, επιβεβαιώνοντας έτσι όλους εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υπέρ το δέον μυστικοπάθεια που διέπει τις προαναφερθείσες συνομιλίες και επαφές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκειά τους, όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα αλλά αντίθετα τείνει να τα επιβεβαιώσει.
«Οι Ελληνες αποδέχτηκαν να μειώσουν την έκταση των χωρικών τους υδάτων σε πολλά σημεία του Αιγαίου» αποκαλύπτει σε σημείο
του βιβλίου του ο Ντενίζ Μπολούκμπασι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» (Onalert.gr), ο οποίος αναφέρεται σε αρκετά σημεία στην Ελλάδα και στις διμερείς σχέσεις με την πατρίδα του. Αντίθετα με όσα λέγονται στις διμερείς επαφές η Τουρκία αποδέχτηκε να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζει ο Τούρκος παλαίμαχος διπλωμάτης και προσθέτει ότι «πάντως και η Ελλάδα, που τόσα χρόνια υποστήριζε πως τα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμά της, για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα», χωρίς όμως να δίδει περισσότερα (και πιο ενδιαφέροντα) στοιχεία. Ο κ. Μπολούκμπασι αναφέρεται και σε δηλώσεις των τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις διμερείς επαφές, ενώ τονίζει ότι στο θέμα των γκρίζων ζωνών δεν βρέθηκε καμία λύση.
Η τουρκική εφημερίδα δίνει έμφαση στο σημείο του βιβλίου όπου υποστηρίζεται από τον συγγραφέα ότι «η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχτηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια. Ετσι αποδείχτηκε πως τα λόγια τύπου “δεν υποχωρήσαμε από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων” δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια». Επιπρόσθετα ο κ. Μπολούκμπασι αποκαλύπτει τις περιοχές για τις οποίες η Τουρκία ζήτησε την παραμονή στα 6 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων και η Ελλάδα (σύμφωνα πάντα με τον διπλωμάτη και τη «Σαμπάχ») απάντησε ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να γίνει».
Οι περιοχές αυτές για τις οποίες η Ελλάδα φαίνεται να έχει συζητήσει για μη επέκταση των χωρικών υδάτων, σύμφωνα με τον κ. Μπολούκμπασι, είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως οι περιοχές κοντά στα παράλια της Τουρκίας, ανατολικά, βόρεια και νότια Σαμοθράκης και Λήμνου, βόρεια και νότια Μυτιλήνης, Ψαρών και Χίου, βόρεια, νότια και δυτικά Ικαρίας, η περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο και φτάνει ως την Ικαρία όπου επικρατεί καθεστώς ανοιχτής θαλάσσης, καθώς και τα περάσματα Ρόδου - Καρπάθου, Κάσου - Κρήτης και Αντικυθήρων - Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου