Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τα... κατορθώματα της Άννας στην Παιδεία


Πιο αργά απο ποτέ, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται από το νέο σχολικό έτος.
Χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως ο κανόνας 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ισχύει και για το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φθάνουν φέτος τις 6.000 και ως εκ τούτου θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί.

Στο σημείο αυτό η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες, έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία τους και προανήγγειλε «σωστό και οργανωμένο έλεγχο της λειτουργίας του διδακτικού προγράμματος σε κάθε σχολείο», προκειμένου να εξακριβωθεί ότι κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται με πλήρες ωράριο. «Φέτος», ξεκαθάρισε, «δεν θα γίνουν αποδεκτές οι υπεραριθμίες πουθενά και για κανέναν λόγο» και γνωστοποίησε πως οι έλεγχοι της ορθής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζή.
«Υπενθυμίζω ότι σε έρευνα που κάναμε στην τεχνική εκπαίδευση πέρυσι, καταγράφηκαν περίπου χίλιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν ωράριο από μηδέν έως τρεις ώρες. Αυτά τα φαινόμενα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σαν κι αυτή, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», διεμήνυσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές, η υπουργός δήλωσε πως οι τοποθετήσεις θα έχουν γίνει ως τις 8 Σεπτεμβρίου αφού θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών αναγκών την πρώτη βδομάδα του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, όπως προβλέπεται για κάθε υπουργείο.
«Θα υπάρξει Υπουργική Απόφαση για παράταση του χρόνου διορισμού όσων έχουν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ Εξαντλούμε τους πίνακες των βασικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, δάσκαλοι). Οι υπόλοιπες ειδικότητες, με κανονιστική πράξη, έχουν δικαίωμα διορισμού την επόμενη σχολική χρονιά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας.
Όσον αφορά εξάλλου, τη διανομή των σχολικών βιβλίων, διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον τα βασικά βιβλία θα είναι στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου. Τα τεύχη που δεν είναι απαραίτητα στην έναρξη της χρονιάς θα έχουν μοιραστεί στους μαθητές έως το τέλος του μήνα.
Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε επίσης την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών σε 180 σχολεία (βλ. πιο κάτω), ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο τεχνολογικό λύκειο, καλώντας γονείς και μαθητές να ενημερωθούν από το διαδίκτυο και από τους καθηγητές γι αυτό το νέο σχολείο.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των μαθητών στο Ψηφιακό Σχολείο χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακή τη συμμετοχή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες Digital School και Study for Exams.
Κατα τ' άλλα η κ. Διαμαντοπούλου απέδωσε την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων στο γεγονός ότι τα αγωνίσματα στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς δεν είχε καθοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία ο ακριβής αριθμός των εισακτέων. Παράλληλα σημείωσε πως για πρώτη φορά θα ανακοινωθούν οι βάσεις για όλους τους μαθητές.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται αισθητή πτώση των βάσεων ειδικά στα τμήματα με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, πολυτεχνικές, νομικές και παιδαγωγικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης), ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα ιδρύματα της περιφέρειας.
Στις νομικές και παιδαγωγικές σχολές όπως και στις σχολές του α' επιστημονικού πεδίου, η πτώση ενδέχεται να ξεπεράσει τις 400 μονάδες, ειδικά, όπως προαναφέρθηκε, στα περιφερειακά τμήματα.
Σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Πληροφορική (β΄ επιστημονικό πεδίο) αναμένεται κατακρήμνιση των βάσεων, με πτώση της τάξης των 1.000 μορίων στην περιφέρεια και των 700 στα ΑΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Πτώση έως και 400 μόρια και για τις ιατρικές σχολές (γ' επιστημονικό πεδίο), με εξαίρεση Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες πέρυσι είχαν κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια.
Τέλος, πτώση της τάξης των 300 - 400 μορίων αναμένεται για τις σχολές του Πολυτεχνείου (δ΄ επιστημονικό πεδίο) στα μεγάλα αστικά κέντρα, πτώση που θα είναι σαφώς μεγαλύτερη στην περιφέρεια. Ανάλογη εικόνα αναμένεται στο ε' επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις οικονομικές σχολές.
Οι πολιτικές για το Νέο Σχολείο
Όπως προαναφέρθηκε, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου παρουσιάστηκαν επίσης οι πολιτικές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου. Πιο συγκεκριμένα:
- Σε 180 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 Γυμνάσια) θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία είναι έτοιμα και θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθούν, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου κρίνεται σκόπιμο.
- Στην Α' Λυκείου - τάξη πρώτης εφαρμογής του «Νέου Λυκείου»- θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (’λγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά και Γραμματεία, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία). Πλήρεις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου και θα αποσταλούν σε όλα τα σχολεία.
Στην Α Λυκείου θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project). Ειδικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό βρίσκεται, ήδη, σε φάση εκτύπωσης από τον ΟΕΔΒ και άμεσα θα αναρτηθεί, σε ψηφιακή μορφή, στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου.
- Ιδρύονται Τεχνολογικά Λύκεια, με ειδικότητες βάσει των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους, οι οποίοι θα έχουν την απαραίτητη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Από τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζεται στην Α τάξη των ΕΠΑ.Λ μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τα ΕΠΑ.Λ , ΕΠΑ.Σ στο Τεχνολογικό Λύκειο. Οι μαθητές που θα εγγραφούν φέτος στην Α τάξη των ΕΠΑ.Λ θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Λύκειο. Παράλληλα, από τη φετινή σχολική χρονιά αρχίζει η δοκιμαστική διδασκαλία των μαθημάτων υποστήριξης στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά, τα οποία είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών της Α τάξης.
- Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου (http://digitalschool.minedu.gov.gr), (340 χιλιάδες επισκέψεις μέχρι στιγμής), έως τις 10/09/2011 θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο σε μορφή html.
Είκοσι βιβλία (όλα τα σχολικά βιβλία της Β Γυμνασίου και της Α Λυκείου) θα είναι πλήρως εμπλουτισμένα με διαδραστικά πολυμέσα.
Όλα τα βιβλία του Γυμνασίου θα περιλαμβάνουν και συνδέσμους με λήμματα της ελληνικής Βικιπαιδεία (http://el.wikipedia.org).
- Στην πλατφόρμα των Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (http://www.study4exams.gr), (380 χιλιάδες επισκέψεις μέχρι στιγμής) έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει αναρτημένο πλήρες υλικό για τα εξής μαθήματα: α) Αρχαία Ελληνικά, β) Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, γ) Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, δ) Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ε) Βιολογία και στ) Λατινικά.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του Καθηγητή-Συμβούλου στην πλατφόρμα, που θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους μαθητές απαντήσεις σχετικά με απορίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου