Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΝΔ: Πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός


«Η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ακόμη και μετά την αναθεώρηση των επιμέρους στόχων, και παρά τις λογιστικές αλχημείες με τη μετάθεση πληρωμών από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, επιβεβαιώνει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Το έλλειμμα, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών, είναι αυξημένο κατά 25,1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!
Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία «εκτινάσσεται» στα ύψη.
Οι Κυβερνητικές επιθυμίες και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί δεν επαρκούν για να επιβληθεί στην οικονομία «υπακοή».
Οι ψευδαισθήσεις σύντομα κατέρρευσαν, και η τεχνητή Κυβερνητική αισιοδοξία γρήγορα εξανεμίστηκε.
Συγκεκριμένα:
1ον. Τα έσοδα καταρρέουν:
Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 6,4% (ή κατά 1,8 δισ. ευρώ) το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%.
Να θυμίσουμε ότι ο στόχος ήταν, μέχρι σήμερα, για ετήσια αύξηση κατά 8,5%!!!
Η Κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος και τον αναθεωρεί προς τα κάτω.

Έτσι, παρά τα νέα επώδυνα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και τις έκτακτες εισφορές, τα ετήσια έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν στα 54 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 55,6 δισ. ευρώ.
Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς πόσο εικονικός ήταν ο Προϋπολογισμός της εφετινής χρονιάς.
Πιο αναλυτικά, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 6,7% (τα έσοδα από φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 10%).
Τα έσοδα από έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 7,2% (τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι οριακά αυξημένα, παρά τους υψηλότερους από πέρυσι συντελεστές, μόλις κατά 0,3%, ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ για τα καύσιμα μειώθηκαν κατά 17,3%).
Ο εκτροχιασμός των εσόδων δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι η «υπερχείλιση» των φόρων οδηγεί την οικονομία σε μεγαλύτερη ασφυξία, τους πολίτες σε «φορολογική υπερκόπωση» και τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση.
2ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:
Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7,3% έναντι του περυσινού επταμήνου (ή κατά 2,8 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης και των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και της αυξημένης καταβολής επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση μόλις κατά 0,7% (και προηγούμενου στόχου για αύξηση κατά 1,9%)!!!
Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των ετήσιων επιχορηγήσεών τους (π.χ. το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο επτάμηνο του έτους, το 91% και το 95% αντίστοιχα των αναθεωρημένων πόρων του 2011).
Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ενίσχυση των προβλέψεων μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την κρατική επιχορήγηση του ΙΚΑ (νέα πρόβλεψη για 2,9 δισ. ευρώ), ο ασφαλιστικός φορέας θα είχε ήδη καλύψει την ετήσια χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού (στο επτάμηνο ήδη 2,7 δισ. ευρώ, με ετήσια παλαιά πρόβλεψη στα 2,3 δισ. ευρώ)!!!
Το ίδιο παρατηρείται και με την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ: στον Προϋπολογισμό η πρόβλεψη ήταν για 500 εκατ. ευρώ, και τώρα, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η ετήσια πρόβλεψη έχει υπερδιπλασιαστεί, στο 1,1 δισ. ευρώ!!!
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν, όχι απλώς την αστοχία ή την αποτυχία, αλλά την πλήρη κατάρρευση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.
Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι η διόγκωση της ανεργίας, και η οποία ανήλθε στο πρωτοφανές ύψος του 16,6% τον εφετινό Μάιο, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής, έχει δυσμενείς όχι μόνο κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.
3ον. Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,63 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, από 6,23 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 5,30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές, που επιβαρύνουν την, ήδη, συρρικνωμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα,«διογκώνουν» τα λουκέτα στην αγορά και «τιμωρούν» την επιχειρηματικότητα.
4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.
Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.
5ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 25,1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!
Είναι αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 15,6 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), και μετά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων, είναι αυξημένο κατά 48% το πρώτο επτάμηνο του έτους!!!
Καθίσταται συνεπώς σαφές, ότι η αδυναμία της Κυβέρνησης να επιτύχει την ανάταξη της οικονομίας, καθιστά ανέφικτη και κοινωνικά ανυπόφορη τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς δικαιώνεται, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ορθότητα της κριτικής της και για το ρεαλισμό των θέσεών της», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου