Δεκατέσσερα χρόνια πίσω επέστρεψε η Οδός Αθηνών, καθώς όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, αλλά ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις… 700 μονάδες, αν συνυπολογίσουμε ότι πολλές εταιρείες του Δείκτη εισήγαγαν τις μετοχές τους μετά το 2000 -όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μότορ Όιλ, η MIG…
Το σημερινό σκηνικό στο χρηματιστήριο ήταν η ημέρα του Αγίου Βαρθολομαίου, ενώ πτώση των αξιών στο ΧΑ στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ
Αρχικά, το πρωινό άνοιγμα έδειχνε μια ψυχραιμία, καθώς τα spreads σε Ιταλία και Ισπανία έκλειναν επιθετικά και ο Γενικός Δείκτης σημείωνε οριακή πτώση. Μόλις, όμως η πτώση στην Ευρώπη εντάθηκε με απώλειες πάνω από 1%, τότε στην Αθήνα ξεκίνησε η κατάρρευση.
Αμφιβολίες για την 6η δόση
Mετά το μεσημέρι η αγορά «κρέμασε» με απώλειες πάνω από 2% και σταδιακά η πτώση πήρε μορφή κατάρρευσης. Το κλίμα στράβωσε όταν σταδιακά μετά τις 11.30-11.45 εντάθηκαν οι ανησυχίες στην Αθήνα, με καλά ενημερωμένες πηγές να κάνουν λόγο για μειωμένη συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της επόμενης δανειακής σύμβασης με συνέπεια νέο γύρο μαζικών ρευστοποιήσεων από ισχυρά χαρτοφυλάκια.
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 998,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6%. Στα 84 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός τζίρος.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των Τραπεζών ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,31%.
Από το σύνολο των διακινούμενων τίτλων, 137 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 24 σημείωσαν άνοδο, ενώ 97 παρέμειναν αμετάβλητες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη +14,29%, Νάκας +9,43%, Παϊρης +8,0% και Γ.Ε. Δημητρίου +7,69%.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοκαπρέτ(κο) -18,75%, Ευρωσυμεμτοχές -16,67%, Paperpack [PPCr.AT] -14,29% και Pasal Real Etate -13,79%.
Ελάχιστη τιμή στα 4,05 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, στα 2,62 ευρώ της Alpha Bank στα 2,30 της Eurobank που από τεχνικής πλευράς οδεύουν χαμηλότερα προς τα 2,20 και 2,00 ευρώ αντίστοιχα.
Απαξίωση των ασημικών
H καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικά χαμηλών τιμών για μετοχές της ΔΕΗ, ΟΤΕ και εσχάτως του ΟΠΑΠ αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση που γνωρίζουν ( και επενδυτικά, χρηματιστηριακά) τα καλούμενα…ασημικά καθιστώντας δυσχερή ακόμη και την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων σε σχετικά αξιοπρεπείς αποτιμήσεις.
Μετά βίας δύο δις. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, στα μόλις 1,4 της ΔΕΗ και κάτω και από τα τρία δις. ευρώ του ΟΠΑΠ. Δηλαδή με κάτι λιγότερα από 6,5 δις. ευρώ αγοράζει (θεωρητικά πάντα) την τριάδα ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Εικόνα εγκατάλειψης σαν η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα… μετά την στάση πληρωμών ή σαν να κολλάει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Προεξοφλητικός μηχανισμός το χρηματιστήριο φαίνεται πως πράγματι προεξοφλεί κάποια έντονα αρνητική εξέλιξη. Το να επικαλούμεθα και σήμερα (κυρίως) την αρνητική διεθνή συγκυρία θα εθελοτυφλούσαμε τα αίτια και οι αφορμές της ελληνικής κρίσης παραμένουν και βαθαίνουν άσχετα από το αν η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να στηρίξει τις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και Ισπανίας.
(Antinews, Πρώτο Θέμα, Ναυτεμπορική, Euro2day)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου