Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τα 5 ΟΧΙ που δικαιώνουν τον Σαμαρά


Οι εκλογές φαίνεται να αποτελούν πια το μοναδικό ζητούμενο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, που βλέπει τις προειδοποιήσεις της να επαληθεύονται η μία μετά την άλλη.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που μας… ΄΄έσωσε΄΄. Έπεσε, βέβαια, έξω και τις τέσσερις φορές!», δήλωσε εσχάτως ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τα πρόσφατα αποτελέσματα των Βρυξελλών, εκφράζοντας σειρά συγκεκριμένων ανησυχιών και φόβων, ελπίζοντας να μη δικαιωθεί ξανά, βλέποντας την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το «κούρεμα» του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.
Στη ΝΔ, εκτιμούν πως το πέμπτο κατά σειρά ηχηρό ΟΧΙ του Αντώνη Σαμαρά, είναι απολύτως αιτιολογημένο και έρχεται ως συνέχεια της συνεπούς στάσης του να «στηρίζει όλα όσα ωφελούν τον τόπο και να στέκεται απέναντι σε όσα βλάπτουν την πατρίδα». Τονίζουν μάλιστα πως δίχως την πολυπόθητη ανάκαμψη δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και υπενθυμίζουν πως ακόμη 4 φορές, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «δυστυχώς δικαιωθεί», για τις αρνήσεις της «στο λάθος».
Το πρώτο ΟΧΙ
«Ψάχνετε για συνενόχους στην καταστροφή και εμείς συνένοχοί σας δεν θα γίνουμε», είχε πει κατά την ψηφοφορία του Μνημονίου στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο, ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Τα άλλα κοινοβούλια ψηφίζουν βοήθεια στην Ελλάδα. Τα κοινοβούλια ψηφίζουν φάρμακο, όχι τη δοσολογία του, εσείς ψηφίζετε τη δοσολογία που σκοπεύει να σκοτώσει τον ασθενή», είχε μάλιστα προειδοποιήσει τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, μη συναινώντας στο περιεχόμενο του μνημονίου, το οποίο τελικώς ψηφίστηκε μετά από πολύωρες δραματικές διαδικασίες με 172 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία «παρών».
Επιφυλάξεις στην επιμήκυνση αποπληρωμής του Μαρτίου
«Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε», είχε πει στις 11 του περασμένου Μάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν έπειτα από σκληρό παζάρι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει 7,5 χρόνια διάρκειας αποπληρωμής του δανείου της τρόικας και κυρίως των κεφαλαίων από την Ε.Ε. με επιτόκιο έως 1% χαμηλότερα από το ισχύον.
Ως αντάλλαγμα η χώρα μας δεσμεύθηκε για αποκρατικοποιήσεις, πώληση ή αξιοποίηση του δημόσιου τομέα, ύψους 50 δισ. Ευρώ. Μια πρόταση που όπως, λίγο αργότερα, σχολίαζαν στελέχη της ΝΔ, «γεννήθηκε» στο Ζάππειο 1, αρχικά χλευάστηκε από την κυβέρνηση και στη συνέχεια η τελευταία υποχρεώθηκε να την ακολουθήσει μετά από πίεση των ξένων.
Όχι στο Μεσοπρόθεσμο
Αρνητική ήταν η στάση της ΝΔ και στις κρίσιμες ψηφοφορίες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.
Παρά την πίεση που υφίσταντο εκείνο το διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και την ψυχρότητα που επικρατούσε στις μεταξύ της σχέσεις με τους ομόσταβλούς της στο Ε.Λ.Κ., ο Αντώνης Σαμαράς, επέμεινε στην καταψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων, ζητώντας αλλαγή πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευση.
«Καταψηφίζουμε το μεσοπρόθεσμο γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του, γιατί είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο», τόνισε μάλιστα στην παρέμβασή του, το βράδυ της κρίσιμης ψηφοφορίας, ο Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας τη στάση του ενώ η αποφασιστικότητά του, φάνηκε και από την κομματική πειθαρχία που διέταξε και η οποία έθεσε τελικώς εκτός παράταξης την Έλσα Παπαδημητρίου, που υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο.
Τα «θολά σημεία» της 21ης Ιουλίου
Επιφυλακτικοί είχαν εμφανιστεί οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Ο ίδιος μάλιστα δεν είχε συμμεριστεί τον ενθουσιασμό των κυβερνητικών στελεχών και είχε μιλήσει για «θολά σημεία» και «ασάφειες». Μετά μάλιστα και από τις τελευταίες εξελίξεις, το «γαλάζιο στρατόπεδο» θεωρεί εαυτόν δικαιωμένο, θυμίζοντας πως παρά τις σχετικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης, δεν «μπήκε πάτος στο βαρέλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου