Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η απόφαση ελήφθη. Το χρέος κουρεύτηκε 50%


Οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τους όρους του «γαλλογερμανικού άξονα» για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Δέσμευση Μπερλουσκόνι για έκτακτα μέτρα στην Ιταλία. Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Σχέδια ενίσχυσης του EFSF, ενδεχόμενο βοήθειας από την Κίνα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ανακοινώθηκε πως επήλθε συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζιτών στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τους όρους του «γαλλογερμανικού άξονα»για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Ετσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχήγός κράτους που έδωσε συνέντευξη σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50%. Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος προεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.

Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊκαι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.
Μετά από την επίτευξη της συμφωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι « Η προσπάθεια των τραπεζών είναι μια προσπάθεια των 100 δισ. ευρώ».
Η είδηση προήλθε από αξιωματούχο της Ε.Ε., ο οποίος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία με τις τράπεζες να αποδεχθούν ζημίες ύψους 50% των ελληνικών ομολόγων τους, σε μια κίνηση-κλειδί για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη. Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία, με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. «Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας», δήλωσε ο Τουσκ, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9%, ένας στόχος «που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012», σύμφωνα με το κείμενο. Το κείμενο της συμφωνίας προσθέτει ότι εν αναμονή της επίτευξη του στόχου του 9% «οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διανομή μερισμάτων και την καταβολή μπόνους».
Στη συμφωνία δεν προβλέπεται πάντως το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο εκτιμάται στα 108 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Αυτός ο αριθμός «θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω από τις ευρωπαϊκές αρχές», διευκρίνισε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Tα θετικά της συμφωνίας 
• 100 δισ. λιγότερο χρέος
• Ενεργοποιείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
• Αυξάνεται το πακέτο βοήθειας στα 130 δισ.
Τα αρνητικά της συμφωνίας 
• Μόνιμη εποπτεία της τρόικας
• Παρατεταμένη λιτότητα έως το 2020
• Αποδεκατίζεται πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου