Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Φοβισμένοι και Απαισιόδοξοι οι Έλληνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής


Στην πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη «συμφωνία» για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με όλες τις γκρίζες λεπτομέρειες που μένει να αποσαφηνιστούν, (Κάπα Research, δειγματοληψία 27/10, βλ. Το Βήμα, 30/10) είναι σαφές, ότι η ελληνική κοινή γνώμη υποδέχεται αρνητικά τις νέες αποφάσεις και με συναισθήματα οργής, φόβου και απαισιοδοξίας. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αναδεικνύεται ως γενικευμένο πλέον κοινό αίσθημα των Ελλήνων, ότι δεν διαθέτει ούτε την πιο στοιχειώδη εμπιστοσύνη, όπως βεβαιώνεται και από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στο 14,7%!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 58,9% αξιολογεί αρνητικά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ελληνική οικονομική κρίση, έναντι του 35,7% που απάντησε θετικά, ενώ μόλις το 35,2% δηλώνει ότι θα ψήφιζε «υπέρ» της νέας δανειακής σύμβασης αν γινόταν δημοψήφισμα. Ακόμα λιγότεροι είναι όμως (26,3%) όσοι υποδέχονται την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συναισθήματα ανακούφισης επιλέγοντας λέξεις όπως, ελπίδα, ηρεμία ή χαρά, ενώ οι 2 στους 3 (65,8%) απαντούν ότι αισθάνονται απαισιοδοξία και φόβο, ανησυχία, οργή ή λύπη. 

Χωρίς αμφιβολία, το κύριο εύρημα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπου διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας. Όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει ως  «επιτυχία» ότι αποφύγαμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, δεν μπορεί να αποφύγει τη διαπίστωση ότι φτάσαμε στο σημείο αυτό με τη δική της αποκλειστικά ευθύνη. Αλλά και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι η προοπτική της χώρας είναι να «καταφέρουμε» να έχουμε το 2020 το ίδιο χρέος που είχαμε το 2009! Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία.
Οι αλήθειες αυτές κλονίζουν άλλωστε πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι το εγκαταλείπουν μαζικά, με αποτέλεσμα να καταρρέει πλέον στο 14,7% της πρόθεσης ψήφου. Ακόμα χαμηλότερα δηλαδή και από το 16,5% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το φετινό Ιούλιο, μέσα στην αναταραχή που επικρατούσε τότε με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η ΝΔ αντίθετα, εμφανίζει αύξηση της υπεροχή της από 17,8% τον Ιούλιο στο 22,2% σήμερα. Υπολογίζοντας μάλιστα τις προβολές που η εταιρεία είχε κάνει τον Ιούλιο (αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου) προκύπτει ότι, ενώ τον Ιούλιο αναλογούσε 27,5% στη ΝΔ έναντι 25,5% του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι ίδιοι υπολογισμοί αποδίδουν 30,2% στη ΝΔ έναντι 20% του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ με άλλα λόγια, παρά τη νέα «επιτυχία» της κυβέρνησης, προηγείται σήμερα με περισσότερο από 10 μονάδες διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου