Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δυσαρμονία κυβέρνησης-κοινωνίας


Ο κύβος ερρίφθη. Από τη μια το “κίνημα της επαναδιαπραγμάτευσης” των χωρών του Νότου και από την άλλη το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα θα αποτελέσουν το κεντρικό δίπολο της κεντρικής στρατηγικής της ΝΔ.
Το πολιτικό πλαίσιο είναι πλέον διαμορφωμένο και επικεντρώνεται σε αυτό που λένε οι πολίτες από άκρο σε άκρο της ελληνικής επικράτειας. Είναι η ίδια διαπίστωση που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στις ΗΠΑ.  Ότι είναι πρωτοφανής η δυσαρμονία μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης Αντώνης Σαμαράς το παίρνει πλέον πάνω του, με βάση τον ανοιχτό δίαυλο που έχει με την ελληνική κοινωνία ξεκαθαρίζει σε όλους του τόνους όπως επισήμαναν στενοί του συνεργάτες ότι : “ οι εκλογές είναι πλέον μονόδρομος για τη σταθερότητα στη χώρα”. Αυτό είναι που θα τονίσει και στους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει την Τετάρτη στις δώδεκα το μεσημέρι στη Βουλή. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών είναι η ενεργοποίηση της  “συμμαχίας” του ευρωπαϊκού νότου, που πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς είχε δρομολογήσει με μια σειρά επαφών του με ηγέτες του ΕΛΚ. Η πρωτοβουλία που θα μπορούσε να έχει την κωδική ονομασία: “επαναδιαπραγμάτευση τώρα” αρχίζει πλέον και παίρνει σάρκα και οστά.  Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι θα ζητήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το “κίνημα της επαναδιαπραγμάτευσης” αποτελεί την ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα που οδήγησαν στο “κίνημα των αγανακτισμένων” και όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς η υλοποίησή του θα είναι η τελευταία ευκαιρία για μια Ευρώπη που θα μπορεί να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα των λαών της και θα φέρνει την πολιτική πάνω από τις αγορές.
Τέλος σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: “Αυτό που όλοι απεύχονταν τώρα συμβαίνει και γι΄ αυτό δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει. Όποιος πανηγυρίζει απλώς αυτογελοιοποιείται” και υπογραμμίζει πως η εξέλιξη αυτή είναι ο ορισμός της αποτυχίας για την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι δεν διευκρινίζεται πόσα θα στοιχίσει στο νέο δανεισμό για την Ελλάδα η επανακεφαλοποίηση των τραπεζών, η διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των νέων ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα κομμένα.
Κλείνοντας το άρθρο του ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι: από όλη αυτήν την ιστορία πολλοί θα πάρουν μαθήματα για το πως λειτουργεί η οικονομία. Μερικοί πρέπει να πάρουν μαθήματα για το πως λειτουργεί η Δημοκρατία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου