Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

FITCH:ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ TOY ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 50% ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» κατά 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος συνιστά χρεοκοπία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, ο οίκος...πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Εφόσον γίνει αποδεκτή «η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει, τονίζεται.
Μετά τη συμφωνία η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα «Β», είτε χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, επισημαίνει.
Τον περασμένο Ιούλιο, η Fitch, σχολιάζοντας τη συμφωνία για απομείωση 21% στο χρέος που κατέχουν ιδιώτες, είχε πει ότι θα έβαζε την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default.)

Η Fitch εκτιμά ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων το χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% έως το 2020 εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει στο 85%.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος μετά το «κούρεμα» 50%, ενώ περαιτέρω προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης και η βούληση της χώρας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου λέει ότι είναι «ένα απαραίτητο βήμα ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας» σε μία περισσότερο σταθερή τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου