Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η ύφεση θα φέρει 183.000 νέα λουκέτα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας πως αν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε μέσο, ο στόχος της βιωσιμότητας του χρέους θα παραμείνει άπιαστος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι αυτό της παρατεινόμενης ύφεσης» αναφέρει. Εκτιμά, μάλιστα, ότι 183.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Η εκτίμηση αυτή για την ανεργία βασίζεται στα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2010 - Ιούλιος 2011) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα, φτάνοντας στα 820.276 άτομα. Αυτή η αύξηση της ανεργίας κατά 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, «καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία».
Θεωρείται μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ούτε η εποχική απασχόληση των καλοκαιρινών μηνών μπόρεσε να αναστρέψει αυτή την καθοδική πορεία, αφού μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος - Ιούλιος 2011) προστέθηκαν στο απόθεμα των ανέργων 26.500 άτομα.
Το πιο σοβαρό στοιχείο που καταγράφεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ
κατά την ΓΣΕΒΕΕ είναι η μείωση των θέσεων απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα έτος (Ιούλιος 2010 - Ιούλιος 2011) καταστράφηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης και υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πριν από ένα έτος (Ιούλιος 2010) είχε προβλέψει με ακρίβεια αφού υπολόγιζε την απώλεια θέσεων απασχόλησης στις 305.000.
«Εξαρχής το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είχε την πεποίθηση ότι το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι αυτό της παρατεινόμενης ύφεσης. Ήδη πριν από ένα χρόνο και σε αντίθεση με τις τότε κρατούσες απόψεις, είχε υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτήν την παράπλευρη απώλεια».
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 απότην απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα.
«Το στοιχείο αυτό φανερώνει ότι περνάμε σε μια νέα φάση κατά την οποία το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δομής απασχόλησης δεν είναι πλέον η περιορισμένη απορρόφηση των νεοεισερχόμενων ατόμων σε θέσεις απασχόλησης - φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες - αλλά η καταστροφή των ήδη υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Έτσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%».
Τέλος, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Αύγουστος 2011) οι προβλέψεις των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων τόσο για τη γενικότερη πορεία τους όσο και για κάθε επιμέρους μέγεθος (τζίρος, ρευστότητα, επενδύσεις κλπ) παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι 183.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012, με ενδεχόμενο να χαθούν ακόμα 250.000 θέσεις απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου