Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ!


«Βουτιά» σημειώνει το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη. Για να επιβιώσει, περικόπτει ακόμη και βασικά καταναλωτικά αγαθά
Ημέρες που στην μνήμη των παλιότερων επαναφέρουν άλλες εποχές γεμάτες ανέχεια και στέρηση, διανύει αυτή την περίοδο η ελληνική οικογένεια. Κι αυτό επειδή τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που διαρκώς υφίσταται, οδηγούν τα εισοδήματα σε δραματική συρρίκνωση.
Το χαράτσι για τα ακίνητα ήδη χτυπάει την πόρτα των πολιτών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το περίφημο επίδομα αλληλεγγύης που ζητάει το κράτος από τους φορολογούμενους έχει φτάσει στους περισσότερους. Οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα γίνονται πλέον πράξη σε όλο το φάσμα του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται φέτος σε αρκετά υψηλότερη τιμή απ’ ότι πέρυσι. Τα τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. αυξάνουν για μία ακόμη φορά…
Κι ενώ όλα τα παραπάνω εξανεμίζουν το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη, το κόστος των αγαθών πρώτης ανάγκης, αντί να μειώνεται για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες,
παραμένει σταθερά υψηλό! Ως αποτέλεσμα καταγράφεται πλέον μία εντυπωσιακή και φυσικά άκρως ανησυχητική επιδείνωση στο βιοτικό μας επίπεδο. Επιδείνωση που αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, μετά το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της χώρας μας.
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Ήδη, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του «protothema.gr», πρόσφατη, ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Η έκθεση εκτιμά πως μέσα στην επόμενη χρονιά αυτή η υποχώρηση θα αγγίξει ακόμα και το 30%! Με άλλα λόγια δηλαδή, το επιστημονικό επιτελείο της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα επανέλθει στα επίπεδα προ του 2004, πιθανώς και ακόμα πιο … πίσω.
ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Ο μέσος Έλληνας πολίτης λοιπόν, δηλαδή ο μισθωτός, ο συνταξιούχος ή ο ελεύθερος επαγγελματίας, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει στο «τσουνάμι» των φόρων και των εισφορών που έχουν πέσει στις πλάτες του. Παράλληλα, δυσκολεύεται ακόμα και στο να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του αφού, ήδη έχει επέλθει «κούρεμα» και μάλιστα βίαιο στις αποδοχές του.
Έτσι, καταφεύγει ως ύστατη λύση στα χρήματα που διατηρούσε μέχρι σήμερα στην τράπεζα για ώρα ανάγκης. Ήδη στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταγράφουν μία καθημερινή πλέον εκροή καταθέσεων, ενώ αποτυπώνουν μείωση των κατά κεφαλήν καταθέσεων στα επίπεδα χωρών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία!
ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ!
Ούτε όμως και τα «έτοιμα» χρήματα που τραβάνε οι πολίτες από τις τράπεζες αρκούν για να καλύψουν τις πολλαπλές ανάγκες τους. Έτσι, για να τα βγάλουν πέρα, οι περισσότεροι αναγκάζονται να περικόψουν δραστικά τα έξοδά τους. Πρώτο… θύμα το τσιγάρο, αφού είναι μία συνήθεια που κοστίζει πολύ. Ωστόσο, τα στοιχεία από τον εμπορικό κόσμο είναι άκρως ανησυχητικά, αφού αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές δεν κόβουν πια μόνο τα είδη «πολυτελείας», αλλά και βασικά αγαθά, όπως εκείνα που προμηθεύονται από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ και εμπορικά.
Πριν από το τελευταίο «πακέτο μέτρων» είχε ήδη καταγραφεί μια «βουτιά» στην κατανάλωση της τάξης του 10% έως και 30%. Μετά την εφαρμογή και των νέων ρυθμίσεων αναμένεται από τους λιανέμπορους ακόμη μεγαλύτερη κάμψη της κατανάλωσης, με τους πολίτες να στρέφονται αποκλειστικά σε προϊόντα που έχουν προσιτές τιμές.
ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ…
Στο μεταξύ, πολλοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για τις τιμές τουλάχιστον των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που δεν έχουν υποστεί «κούρεμα» αντίστοιχο εκείνου που δέχεται το εισόδημά μας.  Θεωρητικά, σε συνθήκες ύφεσης και μείωσης μισθών και συντάξεων, οι τιμές των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να σημειώσουν ανάλογη μείωση. Το αν θα γίνει αυτό, θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου