Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση σχετικά με την ενίσχυση της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ στον τομέα του ασύλου. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου χαρακτήρισε την υπερψήφιση της, ως σημαντική ευκαιρία για περισσότερη αλληλεγγύη και για ισότιμη κατανομή των βαρών στην Ε.Ε. στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.
Σημειώνεται ότι το 2012 είναι το έτος, κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ), συστήνοντας έναν κοινό χώρο προστασίας και αλληλεγγύης, βάσει κοινής διαδικασίας ασύλου και ομοιόμορφου καθεστώτος για τα άτομα στα οποία χορηγείται διεθνής προστασία. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν βοήθεια με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα των συστημάτων ασύλου τους και να εξασφαλίσουν έτσι τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Για την Ελλάδα, η λειτουργία του ΚΕΣΑ είναι κρίσιμη δεδομένων των μεγάλων παράνομων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης συμπεριλαμβάνει σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε και υποστήριξε ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου, και αφορούν κυρίως:
Α) Την για πρώτη φορά συμπερίληψη σε επίσημο κείμενο και πρόβλεψη προώθησης ενός πιο ισορροπημένου επιμερισμού κατανομής βαρών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά στην υποδοχή ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (Distribution key), βασιζόμενου στην αρχή της αλληλεγγύης.
Β) Την παρότρυνση προς την Επιτροπή για άμεση νομοθετική πρόταση, για τη σύσταση μόνιμου και αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης εντός της ΕΕ, για δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε κράτος μέλος, του οποίου το εθνικό σύστημα ασύλου δέχεται ιδιαίτερες και δυσανάλογες πιέσεις, κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης ή της δημογραφικής του κατάστασης.
Γ) Την επέκταση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση από τη Μάλτα (EUREMA), το οποίο αφορά τη μετεγκατάσταση δικαιούχων διεθνούς προστασίας από τη Μάλτα και σε άλλα κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).
Δ) Την άμεση θέση σε ισχύ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Ε) Καθιστά σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξη για θέματα Ασύλου (EASO), θα πρέπει να συμβάλει στον συντονισμό και στην υποστήριξης της κοινής δράσης ώστε να συνδράμει τα κράτη μέλη που δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις, οι οποίες συνεπάγονται εξαιρετικά επαχθείς και επείγουσας φύσεως απαιτήσεις όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής και τα συστήματα ασύλου τους, μεταξύ άλλων με τη συγκρότηση ομάδων υποστήριξης για το άσυλο.
ΣΤ) Την αναφορά ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των δράσεων που αναμένεται να αναλάβουν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης στο πλαίσιο του ΚΕΣΑ και της χρηματοδοτικής και πρακτικής υποστήριξης που διατίθεται προς αυτά.
Σχετικά με το ζήτημα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε: «Η αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ αποτελεί μέρος του συγκεκριμένου πακέτου και ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα για την Ελλάδα. Σε κάθε επίσημο έγγραφο, με κάθε παρέμβαση, σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε ότι το πρόβλημα όχι απλά είναι ευρωπαϊκό, αλλά και πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί στο σύνολο του μόνο από ένα κράτος μέλος που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου