Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013 σημαίνει άμεση και απρόσκοπτη συμμετοχή στην καθημερινή ζωή της Ένωσης


Παρέμβαση της Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κας. Μαριέττας Γιαννάκου
Στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών 2013 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε χθες  η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΚ, κα. Μαριέττα Γιαννάκου.
Η κα. Γιαννάκου τόνισε ότι είκοσι χρόνια μετά την αποδοχή της ευρωπαϊκής ιθαγένειας ανακηρύσσουμε το 2013 σε έτος των Ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό δε συνδέεται μόνο με τις διασυνοριακές σχέσεις και συνεργασίες, ούτε μόνο με την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών αλλά κυρίως  με την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών μέσα στην Ένωση.  Συνδέεται  κατ΄επέκταση με τα δικαιώματα των πολιτών, όπως εκείνα εκφράστηκαν στη Συνθήκη της Λισαβόνας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν  την Πρωτοβουλία των Πολιτών και τη διαβούλευση, άμεσα εργαλεία τεράστιας σημασίας για την ενίσχυση της δημοκρατίας.
Αυτό το μήνυμα επιδιώκει να στείλει, σύμφωνα με την επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, η ανακήρυξη του προσεχούς έτους σε Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. 
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η κα. Γιαννάκου: " Αν υπάρχει σήμερα ένα μειονέκτημα στην Ένωση αυτό ακριβώς είναι ότι πολλοί πολίτες της γνωρίζουν γενικά και αόριστα περί της Ένωσης, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς ποιός κάνει τί, με ποιά ευθύνη και από ποιό επίπεδο.  Είναι μύθος πως οτιδήποτε καλό γίνεται έρχεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και οτιδήποτε αρνητικό από την Ένωση". "Ακριβώς", συνέχισε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, "το Ευρωπαϊκό Έτος των πολιτών θα μας δώσει την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να αντιληφθούν ότι μπορούν να έχουν και μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενημέρωση αλλά και άμεση προσωπική συμμετοχή".
Η κα. Γιαννάκου με την ευκαιρία αυτή, υπογράμμισε ξανά, τη δυνατότητα της άμεσης και απευθείας συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, όπως προβλέπεται στην έκθεση Γιαννάκου για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους, καθώς και στον υπό συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο Κανονισμό, ευχέρεια η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες  να κατανοήσουν καλύτερα τις σύγχρονες δομές της Ένωσης και να συμβάλουν ουσιαστικά και άμεσα οι ίδιοι στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου