Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΑνΥΠΑΝΥΠ ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, βουλευτής Ν. Ταγαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Ι. Σγουρός, ο καθηγητής του ΕΜΠ και συντάκτης του Στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα Γ. Κανελαΐδης, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ), της ΕΛΠΑ, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», των Συλλόγων «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ» και «Των Φίλων των Ποδηλάτων», της Μοτοσικλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών (ΠΕΖΗ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αρμόδιοι για θέματα οδικής ασφάλειας.
Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε ο συντονισμός των δραστηριοτήτων όλων των φορέων που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια, υπό την εποπτεία του υπουργείου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της πολιτικής, των δράσεων και την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου που ενεργοποιείται και πάλι μετά από 1 ½ χρόνο, έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της οδικής ασφάλειας. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:
«Η οδική ασφάλεια είναι ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο μας. Θέλουμε να επανεκκινήσουμε μια προσπάθεια που διακόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως το υπουργείο, είναι η ανάπτυξη παιδείας οδικής ασφάλειας. Και σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με τις Περιφέρειες της χώρας. Τα πρώτα προγράμματα θα εφαρμοστούν τους αμέσως επόμενους μήνες στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει δράσεις τόσο από τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών όσο και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, που αφορούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της χώρας. Υπάρχει εθνική Στρατηγική για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2011-2020, οι στόχοι της οποίας είναι φιλόδοξοι, αλλά πιστεύουμε ότι με σκληρή δουλειά από την πλευρά μας και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς μπορούμε να τους πετύχουμε».
Ερώτηση: Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις με την παιδεία της οδικής ασφάλειας;
Στ. Καλογιάννης: «Ειδικευμένοι μηχανικοί-συγκοινωνιολόγοι του υπουργείου μας θα επισκεφθούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες και την Ήπειρο όπως προανέφερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε τα πιο θετικά μηνύματα στους μαθητές, τα παιδιά, διότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η έννοια της οδικής ασφάλειας. Να τους ενημερώσουμε τι σημαίνει οδική ασφάλεια, να τους δώσουμε περισσότερα τεχνικά στοιχεία και γνώσεις, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ατόμων όσο το δυνατό πιο ευαισθητοποιημένων σε αυτά τα θέματα».
Ερώτηση : Άλλες δράσεις εξετάσατε σήμερα;
Στ. Καλογιάννης: «Σήμερα ενημερωθήκαμε από τους φορείς για τις δράσεις που έχει κάνει κάθε ένας από τον Απρίλιο του 2011 – που πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου - μέχρι σήμερα. Καθορίσαμε προτεραιότητες για το μέλλον και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Ήταν μία συντονιστική προσπάθεια για την επανεκκίνηση των εργασιών του Συμβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου