Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα δημόσια έργα και τα ΚΤΕΛ της Ηπείρου


Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:
«Mε σκοπό την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και την επιτάχυνση της απορρόφησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, το Υπουργείο ενέταξε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, τρεις διατάξεις που αφορούν στην επέκταση της προκαταβολής μέχρι ποσοστό 10% για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, στην παράταση ισχύος εργοληπτικών πτυχίων μέχρι 30 Ιουνίου 2013 και στην κατάργηση των εισφορών των μηχανικών υπέρ ΤΕΕ.
Συγκεκριμένα:
1.             Κατάργηση εισφορών υπέρ ΤΕΕ
Με την προτεινόμενη διάταξη καταργείται η προβλεπόμενη από την παρ. 12 του άρθρου 7 του ν. 3919/2011, υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς ποσοστού 2% υπέρ του ΤΕΕ, που υπολογιζόταν επί της συμβατικής ή της νομίμου αμοιβής τους.
Το ίδιο ισχύει και για την είσπραξη ποσοστού δύο επί τοις χιλίοις (2‰) εκ των καταβαλλομένων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων, που σχετίζεται με την εργολαβική δραστηριότητα.
Επισημαίνω ότι η υποχρέωση κατάργησης προβλέπεται στο Ν. 4046/2012.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του ρόλου του ΤΕΕ, το οποίο συνεχίζει το έργο του. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε
πρόθυμοι να εξετάσουμε κάθε πρόταση για την περαιτέρω ενίσχυση του ΤΕΕ.

2.             Ρύθμιση θεμάτων προκαταβολής έως 10% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα
Στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων συμβάσεων δημοσίων έργων, η εκτέλεση των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας, παρουσιάζονται δυσκολίες, οι οποίες έχουν επισημανθεί και από τις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας.
Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας συντελούν οι διατάξεις του άρθρου 242 του Νόμου 4072/2012, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπου προβλέπεται ότι: «…. δύναται να χορηγείται στον ανάδοχο προκαταβολή έως δέκα τοις εκατό (10%) του ολικού ποσού της σύμβασης (χωρίς αναθεωρήσεις και ΦΠΑ), έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής».
Όμως, με την διάταξη αυτή, δεν ρυθμίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υπήρχε πρόβλεψη χορήγησης προκαταβολής στη διακήρυξη, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.
Ταυτόχρονα η διάταξη περιορίζει την προκαταβολή στα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα που είχαν προκηρυχθεί μέχρι τις 15.03.2012.
Με την προτεινόμενη διάταξη, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση και στα μεταγενέστερα της 15.03.2012 προκηρυχθέντα έργα και επιπλέον υπάγονται στο ίδιο καθεστώς και οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, διασφαλιζομένων των χρημάτων της προκαταβολής με την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον ανάδοχο.

3.             Παράταση ισχύος εργοληπτικών πτυχίων 3ης έως 7ης τάξης
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας πού καθιστά δυσχερή την οικονομική αναδιάρθρωση των τεχνικών εταιρειών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναβάθμιση πιστοληπτικής τους ικανότητας), με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται παράταση των πτυχίων των εταιρειών 3ης έως 7ης τάξης μέχρι 30 Ιουνίου 2013.
Έτσι θα συνεχίσει απρόσκοπτα η υλοποίηση των έργων υποδομής, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο συνολικά το θέμα των κριτηρίων αξιολόγησης των οικονομικών δεδομένων των εργοληπτικών επιχειρήσεων των τάξεων αυτών.

4.             Ρυθμίσεις θεμάτων ΚΤΕΛ
Με προσθήκη – τροπολογία διατηρούνται σε ισχύ οι υπάρχουσες τακτικές διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και τρίτων χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 30.6.2013, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των διεθνών λεωφορειακών γραμμών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ήδη υπάρχουσες διμερείς Συμφωνίες.
Ειδική ρύθμιση γίνεται για τις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μέχρι τις 30.12.2012.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν παράνομες πρακτικές και να θωρακίσουμε, το συντομότερο δυνατό, τους έλληνες μεταφορείς (ΚΤΕΛ και λοιπές επιχειρήσεις) απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που πολλές φορές υφίστανται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου