Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τοποθέτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Άρτας Όλγας Γεροβασίλη στην Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ στον Άγιο Σπυρίδωνα με μεγάλη συμμετοχή μελών, φίλων και κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή. Στη Συνέλευση συμμετείχε η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η οποία στην αρχική της τοποθέτηση ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από το βάρος της ακολουθούμενης υφεσιακής πολιτικής. 
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν σειρά θεμάτων, που αφορούν κυρίως τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι η ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική αποτελεί την ταφόπλακα του πρωτογενή τομέα. Τόνισε πως τα «ωραία λόγια» που εκστομίζονται από μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές της συμπολίτευσης για δήθεν στήριξη των αγροτών δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή «Ό,τι δίνεται υπό μορφή ενισχύσεων, δεν μένει στην τσέπη του αγρότη, αλλά επιστρέφει, με όποια μορφή, στο κράτος». 
Η κ. Γεροβασίλη ανέλυσε τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που στοχεύουν στην ανάδειξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα ως πυλώνων ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση και μέσα από τη συζήτηση εξειδίκευσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση. 
Καταλήγοντας, η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τον κόσμο σε συστράτευση στον αγώνα για την ανατροπή λέγοντας χαρακτηριστικά: 
«Ο τόπος μας έχει δυνατότητες και οι άνθρωποί μας ικανότητες. Από εμάς εξαρτάται αν θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δίνει καθημερινά μικρές ή μεγαλύτερες μάχες. Στο δρόμο, στη Βουλή, στα συνδικάτα, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές. Χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούνται, προσπαθώντας να ανακόψουν τη πορεία καταστροφής στην οποία έβαλαν τη χώρα τα μνημόνια. 
Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σας καλώ να έρθετε κοντά μας να δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. 
Σας καλώ να συστρατευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, γιατί τώρα μας δίνετε μια μοναδική ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας. 
Αυτή είναι η δική μας ευκαιρία. 
Μια μοναδική ιστορική στιγμή για την Αριστερά, για τους πολίτες και τη χώρα.» 
* Ακολουθεί το κείμενο της αρχικής τοποθέτησης της κ. Γεροβασίλη
«Φίλες και φίλοι, 
Σύντροφοι και συντρόφισσες, 
θα ξεκινούσα λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή αλλά έχουμε ζήσει τόσες που έχασαν πλέον και οι λέξεις τη σημασία προς. 
Στην κόψη του ξυραφιού δεν είμαστε γιατί δεν γνωρίζουμε τι στάση θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, το αν η στάση προς θα συμπαρασύρει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας. 
Βρισκόμαστε στη κόψη του ξυραφιού, γιατί με αυτό το νέο πακέτο μέτρων, το νέο μνημόνιο – που δεν θα είναι το τελευταίο – επιβάλλεται στη χώρα ένα καθεστώς αποικιοκρατίας. 
Εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, καταργούνται θεσμικά.
Το κοινωνικό κράτος καταλύεται. 
Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής. 
Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που επί σχεδόν 40 χρόνια απέτυχε να την αξιοποιήσει, τώρα πουλάει λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα ύδρευσης, κερδοφόρες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα. 
Οι ίδιοι επίσης, που δαιμονοποιούσαν τα κρατικά μονοπώλια, τώρα επιχαίρουν που θα έχουμε ιδιωτικά μονοπώλια, μετά από συγχωνεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
Ψελλίζουν δε και κάτι σκόρπια λόγια για ανάπτυξη. 
Ανάπτυξη σε ρημαγμένη χώρα δεν μπορεί να υπάρξει και ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις. 
Τα εγχώρια και άλλα ξένα συμφέροντα, οι γνωστοί – άγνωστοι, που όποιο σκάνδαλο να ψάξεις βρίσκονται μέσα, λυμαίνονται την περιουσία του ελληνικού λαού. 
Και δεν θα χορτάσουν εύκολα. 
Για αυτό, φίλες και φίλοι, δεν έχει καμία σημασία το αν θα είναι αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο, αλλά αν εμείς θα δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο αντίστασης. 
Η ενότητα, η αγωνιστικότητα, οι ιδέες και οι αξίες προς είναι τα μόνα μας μέσα. 
Πείσματα, διαιρέσεις, μικροκομματικές διαιρέσεις λειτουργούν επ’ ωφελεία προς διαπλοκής, του κατεστημένου και των τοκογλύφων. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στη πορεία προς τη δημιουργία ενός νέου φορέα, μας καλεί όλους και όλες, να δυναμώσουμε τη φωνή του για να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική. 
Μέσα σε αυτό πλαίσιο θα ήθελα να πω κάποια λόγια, και για θέματα που αφορούν άμεσα τα τοπικά μας θέματα και τις προοπτικές της περιοχής μας. 
Ακούγονται πολλά από τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. 
Ωραία λόγια για τους νέους που γυρίζουν στην ύπαιθρο, για εναλλακτικές καλλιέργειες, για ανταγωνιστικά προϊόντα κλπ. 
Ποια είναι όμως η αλήθεια; 
Η ΠΑΣΕΓΕΣ έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών την Πέμπτη, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι στον αγροτικό τομέα. 
Με υπολογισμούς που έκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ και αναφέρονται στην επιστολή: 
2 δισ. ευρώ περίπου θα είναι η συνολική επιβάρυνση του αγροτικού τομέα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα. Όσο είναι περίπου το ετήσιο ύψος των άμεσων ενισχύσεων που καταβάλλονται στους αγρότες-παραγωγούς. 
Από αυτά: 
- 1.1 δισ. θα επιβαρυνθούν οι αγρότες και η αγρότισσες από τις περικοπές στις συντάξεις 
- 250 εκατ. από τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο 
- 500 εκατ. από τη φορολόγηση της αγροτικής γης. 
Σε αυτά δεν υπολογίζονται όλοι οι υπόλοιποι φόροι, χαράτσια, αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και γενικά η αύξηση του κόστους ζωής. 
Δεν περιλαμβάνεται επίσης το υπέρογκο κόστος καλλιέργειας πλέον της γης. 
Κάποτε στη χώρα υπήρχαν εργοστάσια που έφτιαχναν λιπάσματα και εφόδια για την καλλιέργεια. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Όλα εισάγονται. 
Ο,ΤΙ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ, ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ, ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. 
Για ποια λοιπόν αναγέννηση του αγροτικού τομέα μιλάμε; 
Μην ξεχνάμε ότι πούλησαν σε μια νύχτα μέσα, με αντίτιμο μικρότερο και από την αξία μόνο των ακινήτων που διαθέτει, την Αγροτική Τράπεζα. 
Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη μειωμένη αγροτική παραγωγή. 
Και ξέρετε τι θα συμβεί τότε; 
Θα βρεθούμε ενώπιον επισιτιστικής κρίσης. 
Όσοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρότατες ελλείψεις στα βασικά αγαθά.
Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που οι διεθνείς κερδοσκόποι έχουν στραφεί στα είδη διατροφής. 
Ταυτόχρονα η καλλιέργεια φυτών που χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμα, μειώνουν τη καλλιεργήσιμη γη και ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων. 
Υπολογίζεται ότι 3 δις άνθρωποι θα κινδυνεύσουν από λιμό . 
Από την Αφρική έως την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, το ακριβό ψωμί προκαλεί εξεγέρσεις. 
Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. 
Και αυτά δεν τα λέμε για να τρομάξουμε κανέναν. 
Τα λέμε για να γνωρίζουμε όλοι το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος όλων των πολιτών όχι μόνο της χώρας μας. 
Οφείλουμε και πρέπει να έχουμε σφαιρική αποτύπωση του προβλήματος όπως αυτό διαμορφώνεται σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε στρατηγικές μακροπρόθεσμες, ευέλικτες που θα αντέχουν στο χρόνο. 
Θα πρέπει ταυτόχρονα να διδαχθούμε και από τα λάθη του παρελθόντος. 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο αγροτικός τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών. 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό σημαίνει ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ με: 
* Στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής. 
*Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. 
*Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).
Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα και στο τομέα της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερης βαρύτητας για τη περιοχή μας. 
Για μας στον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, η σημασία της κτηνοτροφίας για την χώρα μας, είναι μεγαλύτερη από αυτή που υποδηλώνει το ποσοστό της συμμετοχής της στο Α.Ε.Π. Ιδιαίτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου ότι αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος αγροτικού πληθυσμού για περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές απασχόλησης, ενώ εκμεταλλεύεται πόρους που αλλιώς θα έμεναν ανεκμετάλλευτοι. 
Παρόλο ότι υπάρχει η τεχνογνωσία, οι φυσικοί πόροι και κλίμα που ευνοεί την κτηνοτροφία, ο τομέας αυτός διαρκώς φθίνει. 
Φτάσαμε στο σημείο, να είμαστε ελλειμματική σαν χώρα στα περισσότερα κτηνοτροφικά προϊόντα και κυρίως στο βόειο, στο χοιρινό κρέας και στο αγελαδινό γάλα. 
Αρκετά εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών. 
Στην Ελλάδα αγοράζουμε το πιο ακριβό γάλα της Ευρώπης ενώ οι κτηνοτρόφοι μας κερδίζουν ελάχιστα. 
Αδύνατο σημείο επίσης της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι, επίσης, η μικρή συνεταιριστική παρέμβαση στη παραγωγή την μεταποίηση και την εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων. 
Έτσι έχουν δημιουργηθεί ιδιότυπα καρτέλ-κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο και που οι κυβερνήσεις διαχρονικά ανέχονται. Έτσι φτάσαμε στο να έχουμε στην Ευρώπη ίσως την μεγαλύτερη ψαλίδα τιμής παραγωγού – τιμής καταναλωτή στα ζωοκομικά προϊόντα. 
Την ίδια στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση εκποιεί τη Δωδώνη, μια συνεταιριστική βιομηχανία που κράτησε όρθια την Ήπειρο σε δύσκολες στιγμές. 
Πρόκειται για σκάνδαλο ολικής και όπως δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα επανεξετάσει το νόμιμο της διαδικασίας. 
Τα προβλήματα στον τομέα της κτηνοτροφία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με βλέμμα στο μέλλον και με στόχο τη κάλυψη αφενός των επισιτιστικών αναγκών του τόπου αλλά και την εξαγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως είναι και τα προϊόντα της Δωδώνης. 
Φίλες και φίλοι, 
σύντροφοι και συντρόφισσες, 
ο τόπος μας έχει δυνατότητες και οι άνθρωποί μας ικανότητες. 
Από εμάς εξαρτάται αν θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δίνει καθημερινά μικρές ή μεγαλύτερες μάχες. 
Στο δρόμο, στη Βουλή, στα συνδικάτα, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές. 
Χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούνται, προσπαθώντας να ανακόψουν τη πορεία καταστροφής στην οποία έβαλαν τη χώρα τα μνημόνια. 
Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. 
Σας καλώ να έρθετε κοντά μας να δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. 
Σας καλώ να συστρατευτείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, γιατί τώρα μας δίνετε μια μοναδική ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας. 
Αυτή είναι οι δικοί μας ευκαιρία. 
Μια μοναδική ιστορική στιγμή για την Αριστερά, για τους πολίτες και τη χώρα. 
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου