Μείωση του μη μισθολογικού μέρους του κόστους εργασίας (π.χ. εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ή φορολογικοί συντελεστές), μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και επιδοτήσεις των προσλήψεων υπό όρους, έτσι ώστε αυτές να γίνουν φθηνότερες και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, προτείνει ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης κ. Λ. Άντορ, απαντώντας σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και εισηγητής από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης για την αναθεώρηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την νεολαία, τόνισε πως σύμφωνα με τις εθνικές εκθέσεις για την νεολαία, ορισμένα κράτη μέλη προβαίνουν ήδη σε αλλαγές στην εργασιακή τους νομοθεσία, προκειμένου να παρέχουν κίνητρα για την βελτίωση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση του απαράδεκτου επιπέδου ανεργίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα και, καθώς η ανεργία στις νεανικές ομάδες του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε την θέση της Επιτροπής σχετικά με πολιτικές φοροελαφρύνσεων σε
πολιτικές που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και εισηγητής από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης για την αναθεώρηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την νεολαία, τόνισε πως σύμφωνα με τις εθνικές εκθέσεις για την νεολαία, ορισμένα κράτη μέλη προβαίνουν ήδη σε αλλαγές στην εργασιακή τους νομοθεσία, προκειμένου να παρέχουν κίνητρα για την βελτίωση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση του απαράδεκτου επιπέδου ανεργίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα και, καθώς η ανεργία στις νεανικές ομάδες του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε την θέση της Επιτροπής σχετικά με πολιτικές φοροελαφρύνσεων σε
Απαντώντας ο Ούγγρος Επίτροπος κ. Άντορ, τάχθηκε υπέρ αυτών των πολιτικών σημειώνοντας πως η Επιτροπή επιθυμεί και στην περίπτωση της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι το φορολογικό σύστημα δεν αποτελεί φραγμό στην απασχόληση των νέων. Επομένως, ζητεί από τα κράτη μέλη να ευνοήσουν τις προσλήψεις με τη φορολογική ελάφρυνση και τη μείωση των κοινωνικών εισφορών των εργαζομένων, ιδίως εκείνων των οποίων η απασχολησιμότητα κινδυνεύει περισσότερο (π.χ. νέοι). Μάλιστα ο Επίτροπος διευκρίνισε, πως αν και οι λεπτομέρειες και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εν λόγω μεταρρύθμισης πρέπει ακόμη να αποφασιστούν, συνολικά οι συντελεστές των κοινωνικών εισφορών στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 5% σε σύγκριση με τα μέσα του 2012.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Είναι σαφής και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα η θέση της Επιτροπής, πως η βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, πρέπει πλέον να αναζητηθεί μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αλλά και μέσα από την ενθάρρυνση και την επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας. Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου εκτός όμως από σημαντική είναι και άμεσα αξιοποιήσιμη, ενόψει μάλιστα και της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, με τελευταία πρωτοβουλία, την αναμενόμενη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το πρόγραμμα απασχόλησης 62.000 νέων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου