Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ…


Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) .
Κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της Τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η σημασία του έργου ξεπερνά τα όρια των τριών χωρών για να θεμελιώσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Εκτίμηση επίσης του Πρωθυπουργού ήταν ότι προσφέρεται μοναδική ευκαιρία για συνεργασία των τριών χωρών σε περισσότερους τομείς και για αξιοποίηση των συνεργειών που μπορεί να προκύψουν με πολλαπλά οφέλη για όλους.
Όσον αφορά τα οφέλη για την Ελλάδα, αναφέρθηκε  στη δημιουργία 2.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού, στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, «χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση» και τέλος στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, όπως επεσήμανε, εφ’ όσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ – μία δηλ. από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας.
Η υλοποίηση του αγωγού TAP, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη
φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σηµασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, καθώς στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης θα χαραχθεί ένας νέος διάδρομος με σημαντικά, όπως είπε, συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μελετώμενων προτάσεων (συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, διέλευση από λιγότερες χώρες).
«Μέρα με τη μέρα αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να επαναλάβει πως η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις, αλλά μέσα από διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές, συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα.
Πολλαπλά τα οφέλη με τη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας, την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων 1,5 δισ. ευρώ και την αναβάθμιση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης
«Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα. Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Τη συμφωνία, εκ μέρους των κυβερνήσεων των τριών κρατών, υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Αλβανίας Έντμοντ Χατζηνάστο και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας Κοράντο Πασέρα.
Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν επίσης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας του TAP και των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, των εταιριών που συμμετέχουν στο Consortium Shah Deniz II και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.
Προηγήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, στην Ρώμη (Ιούλιος 2012), η οποία οδήγησε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας που ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στη Νέα Υόρκη, στις 27.9.2012, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η ανακοίνωση της υπογραφής της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας στην Αθήνα (σήμερα 13/2), έγινε κατόπιν  συνάντησης του κ. Αβραμόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της 49ης Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο, και επαφών του με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας.
Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής ο κ. Αβραμόπουλος,  με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως αυτή για τον TAP, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή αποτελεί και ένα ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους διεθνείς δυνητικούς επενδυτές, αλλά και «μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο».
Ο αγωγός ΤΑΡ αποτελεί μια στρατηγική υποδομή για την ενίσχυση της ασφάλειας  εφοδιασμού της Ευρώπης με ενέργεια, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας, Κοράντο Πασέρα.
Πρόκειται επίσης για ένα σημαντικό βήμα προόδου «για τη στρατηγική μας να αναδείξουμε την Ιταλία ως τον κύριο κόμβο (hub) αερίου στη Νότια Ευρώπη, μέσα από ένα σύνολο διαφοροποιημένων πηγών τροφοδοσίας και ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας», είπε ο ιταλός υπουργός.
Όπως σημείωσε ο κ. Πασέρα, χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς που ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η χώρα του «θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να διαδραματίσει έναν ολοένα  και σημαντικότερο ρόλο στην Ευρώπη στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής».
Ο αγωγός ΤΑΡ, μήκους 800 χλμ., εκ των οποίων τα 478 χλμ. επί ελληνικού εδάφους, σχεδιάστηκε για να μεταφέρει, αρχικά, 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο αγωγός θα ξεκινά από την Κασπία Θάλασσα, και μέσω Τουρκίας, θα διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, θα εισέρχεται στην Αλβανία και με υποθαλάσσιο αγωγό θα καταλήγει στη γειτονική Ιταλία.
Η κοινοπραξία Shah Deniz II που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να επιλέξει το αγωγό, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, φέτος το καλοκαίρι.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου