Υπογραμμίζοντας ότι βασική προϋπόθεση της μιας επιτυχημένης μεταρρύθμισης για το Αγροτικό είναι η συγκράτηση και πτώση του κόστους παραγωγής του αγροτικού τομέα, ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσανα-τολίζεται στην απαλλαγή των ενδιάμεσων εισροών από κάθε επιβάρυνση κατά την παρα-γωγική διαδικασία και δεσμεύτηκε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια θα πραγματοποιηθεί μέσα στην τετραετία «Σε κάθε περίπτωση, ψάχνουμε τρόπους να βοη-θήσουμε τον αγρότη άμεσα, αλλά και ανοίγουμε δρόμους για να του δημιουργήσουμε αύριο ευκαιρίες που θα ξεπερνούν κατά πολύ τα σημερινά του αιτήματα», είπε ο Πρωθυ-πουργός και εστίασε σε συγκεκριμένα παραδείγματα κυβερνητικού έργου όπως είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 160 εκατομμυρίων, σε 72 χιλιάδες κτηνο-τρόφους, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η ενεργοποίηση για πρώτη φορά του Κοινοτικού Κανονισμού de minimis που δίνει φέτος 30 εκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους. Θυμίζοντας προς όλους ότι οι ενέσεις ρευστότητας προς τον αγρότη, δεδομένης της κρίσης γενικότερα στην Ευρώπη, δεν είναι ούτε «εύκολη», ούτε «αυ-τονόητη» υπόθεση, ανέφερε και την ενίσχυση 200 εκατομμυρίων ευρώ που
θα καταβλη-θεί τις επόμενες ημέρες στους βαμβακοπαραγωγούς, ανεξάρτητα αν έπιασαν το πλαφόν της παραγωγής που απαιτείται. Κάνοντας σαφές ότι στη γενικότερη δυσπραγία η κυβέρ-νηση καταφέρνει και βρίσκει χρήματα που απαλύνουν τις αρνητικές συνέπειες για τον αγρότη, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για την ίδρυση Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικό-τητας, με κεφάλαια πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τόνισε ότι η επιστροφή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του Πετρελαίου δίνεται φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, 80 εκατομμύρια τώρα και άλλα τόσα τον Σεπτέμβριο, είπε χαρακτηριστικά. Δί-νοντας μεταξύ άλλων το γενικό περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη, την καθιέρωση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος και τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την πώληση αγροτικών προϊόντων. Αναφέρθηκε με έμφαση στην αγροτική Πίστη λέγοντας ότι ρυθμίζει το θέμα της υποθηκευμένης γης μειώνοντας στο 120% την αξία του δανείου που έχει απομείνει, ενώ για δάνεια που έχουν εξοφληθεί, επισπεύδεται η εξάλειψη της υποθήκης χωρίς κόστος για τον αγρότη. Επίσης η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθ-μιση για τα «κόκκινα χρέη» των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην παλαιά Αγροτική, διασφαλίζοντας ότι η γη θα παραμείνει σε αυτούς.
Αναφορικά με την φορολογία των αγροτεμαχίων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση στα μικρά αγροτεμάχια, ενώ ενημέρωσε ότι συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση. Τέλος, μίλησε για συνέργειες με άλλους τομείς όπως ο Τουρισμός προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής έκανε λόγο για «εθνική δολιοφθορά» και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση αγωνίζεται να προσελκύσει επενδύσεις και διεμήνυσε προς όλες τις κατευ-θύνσεις ότι αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει και από την Πολιτεία και από τους πολίτες: «Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι. Δεν μπορεί να φανεί στον έξω κόσμο ότι έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες δεν το δεχόμαστε! Ή τουλάχιστον δεν το ανεχόμαστε πια!», δήλωσε χαρακτη-ριστικά και ενωτικός όπως πάντα, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον κάλεσε όλα τα κόμματα «να προστατέψουμε – όλοι μαζί – το συμφέρον του Ελληνικού λαού!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου