Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτη η Ελλάδα και ο ΟΚΑΝΑ σε αξιολόγηση της ποιότητας της φροντίδας, που παρέχεται σε ασθενείς σε προγράμματα φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης από οπιοειδή.


Την υψηλότερη θέση κατέχει η Ελλάδα και ο ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης EQUATOR (European Quality Audit of Opioid Treatment), με αντικείμενο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης από οπιοειδή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ην. Βασίλειο) σε πάνω από 3000 συμμετέχοντες (ιατρούς, ασθενείς σε θεραπεία υποκατάστασης και εξαρτημένους εκτός θεραπείας υποκατάστασης) και δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου 2012 του περιοδικού Heroin Addiction and Related Clinical Problems1.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει η μελέτη, είναι ότι στην Ελλάδα το 100% των έγκυρων απαντήσεων των ασθενών, που συμμετέχουν σε Πρόγραμμα φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης, δηλώνουν ότι λαμβάνουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Έτσι, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στο σχετικό δείκτη, με δεύτερη τη Γερμανία με ποσοστό 63%, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και η Πορτογαλία με ποσοστό 62% και 61%, αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα, από κοινού με την Πορτογαλία, σημειώνονται τα χαμηλότερα ποσοστά κακής χρήσης και εκτροπής της φαρμακευτικής θεραπείας της εξάρτησης, με τα σχετικά ποσοστά να κυμαίνονται κάτω του 10% (Ελλάδα 5%, Πορτογαλία 8%) έναντι περίπου 49% στη Αυστρία και περίπου 51% στη Δανία.
Τέλος, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι δείγμα των ερωτώμενων,
που συμμετέχει από την Ελλάδα, είναι το υψηλότερο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται υψηλά ποσοστά ενημέρωσης των ασθενών σχετικά με τα είδη και τα προγράμματα της θεραπείας φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης.
Με βάση όλα τα παραπάνω, καταδεικνύεται η ασφάλεια της παροχής φαρμακευτικής θεραπείας στην Ελλάδα, αλλά και η ουσιαστική δουλειά του ΟΚΑΝΑ και του θεραπευτικού προσωπικού του στη διαμόρφωση ενός θεραπευτικού πλαισίου, που πραγματικά στηρίζει βήμα βήμα τον ασθενή μέχρι την αποκατάστασή του, διασφαλίζοντας έτσι ολιστικά την ατομική και συνολικά τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου