Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συμφωνία με τη Philip Morris για αγορά επιπλέον 20% ελληνικής παραγωγής καπνού

Σε συμφωνία “κορυφής” ανάγει η κυβέρνηση την αγορά επιπλέον 20% της εγχώριας παραγωγής ανατολικού τύπου καπνών από την πολυεθνική Phillip Morris International, διά της θυγατρικής της Παπαστράτος, όταν καλλιέργεια και παραγωγή έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια -ελέω ΚΑΠ- κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το ξεπούλημα της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ.
 Η εταιρεία απορροφά ήδη περίπου το 30% της εγχώριας παραγωγής και εκτιμάται ότι, με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε χθες με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, θα απορροφήσει περίπου 13.500 τόνους καπνών, ετησίως ανεβάζοντας το ποσοστό σε 50%, στην τριετία.
 Σύμφωνα με το υπουργείο “μέσω των διαθέσιμων εμπορικών καναλιών και υπό ανταγωνιστικές συνθήκες θα αγοράσει περισσότερους από 33.000 τόνους ανατολικού τύπου επεξεργασμένα καπνά σε φύλλα για την περίοδο 2013-2015”. Η πολυεθνική αναμένεται να απορροφήσει περίπου την μισή ποσότητα των εκλεκτών ποικιλιών με φυσικό άρωμα “Κατερίνης” και “Μπασμάς” με συνολική ετήσια παραγωγή 20.000 τόνων.
 Ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία αποτελεί “σφραγίδα εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία της χώρας”, ενώ την Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας συμμετείχε στη συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με
εκπροσώπους συνολικά 11 ομίλων - πολυεθνικών στο πνεύμα των “διαπραγματεύσεων” για επενδύσεις με άρση εμποδίων και σωρεία “διευκολύνσεων”.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 η παραγωγή καπνού στη χώρα ανερχόταν σε 110.000 τόνους, ενώ το 2006 με την αποδέσμευση (ολική αποσύνδεση κατά 100% των επιδοτήσεων από την παραγωγή - decoupling) κατρακύλησε σε 21.000 τόνους και σήμερα διαμορφώνεται περίπου στους 26.000 τόνους ετησίως. Αντίστοιχα το 2005 απασχολούνταν στην παραγωγή 49.000 αγρότες ενώ πλέον έχουν περιοριστεί στις 14.000 και οι μονάδες επεξεργασίας ανέρχονται σε μόλις τέσσερις με μεταφορά δραστηριοτήτων και στα Βαλκάνια, έναντι 12 το 2005.
 Την ίδια ώρα έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα και της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που έχει αναλάβει ο εκκαθαριστής της “κακιάς” ΑΤΕ, το τίμημα για την οποία όσο περνά ο καιρός μειώνεται. Σήμερα ως βασικός ενδιαφερόμενος εμφανίζεται η τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat AS κάτι που δυσχεραίνει την εξέλιξη του διαγωνισμού για την καπνοβιομηχανία στην “ευαίσθητη” περιοχή της Ξάνθης, αν και πλέον φέρεται ως ενδιαφερόμενος που μπορεί “να σώσει” την κατάσταση και ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας Ι. Σαββίδης, αν και η προσφορά του έγινε εκτός διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου