Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

«Αγώνας ταχύτητας για επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις»


Ο πρώτος κύκλος εξετάσεων  των υπουργών ολοκληρώθηκε με σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και πλέον το μυαλό όλων στην κυβέρνηση έχει στραφεί στην έλευση της τρόικας και τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους πολίτες, εκτιμά όμως πως αν προχωρήσουν όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα και γλιτώσουμε τα νέα μέτρα , τότε από το Φθινόπωρο θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Τα στελέχη της Τρόικας έρχονται όπως πάντα με άγριες διαθέσεις και θα αξιολογήσουν την πορεία της κυβέρνησης σε δύο καυτά μέτωπα, αυτό των αποκρατικοποιήσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο. Μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα αλλά και την επανάκαμψη των Καταριανών στο διαγωνισμό στο Ελληνικό, στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία και για την πορεία των επενδύσεων αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις. ΣΕ κάθε περίπτωση πάντως ο στόχος των 2,5 δις που έχει τεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και χρειάζεται  τεράστια δουλειά. 
Μέσα στον Απρίλιο ξεκινούν διαγωνισμοί για 3 μεγάλες
αποκρατικοποιήσεις  που αν προχωρήσουν θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση … (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ κ.λ.π. )
Παράλληλα με τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα και τις αλλαγές που ζητά η τρόικα στο Δημόσιο. Μέχρι τον Ιούνιο εξάλλου  έχουμε δεσμευτεί για την κινητικότητα 12,5 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ άλλοι τόσοι θα μετακινηθούν τον Δεκέμβριο. Στο Μαξίμου παλεύουν αυτές οι μετακινήσεις να μη σημάνουν… απολύσεις , αλλά όλα θα κριθούν από τη στάση της Τρόικας και κατά πόσον θα επιμείνουν στη θέση τους. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα πέσει πάντως και η πορεία υλοποίησης ενός νέου και λιτού οργανογράμματος των υπουργείων αλλά και πιθανές απολύσεις στη γενική κυβέρνηση.  Εκτενής συζήτηση θα γίνει και για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο και κυρίως θα αναζητηθούν τρόποι να απλοποιηθεί το σύστημα, να επαναπατριστούν κεφάλαια από το εξωτερικό αλλά και να προχωρήσει το σύστημα διασύνδεσης των τραπεζών με τις εφορίες για καλύτερο έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου